Špinat – ukusni ključ zdravlja

Kada smo u potrazi za sezonskim namirnicama koje će nam dati inspiraciju u kuhanju i dobro nas pripremiti za hladne mjesece koji nas očekuju, onda je špinat sigurno u samom vrhu. Zelena predstavnica zimskih vrtova, odličan je izbor za tjedne ručkove i večere. S jasno prepoznatljivim, pomalo slatkim okusom i izražajnom bojom, špinat je idealna namirnica za najrazličitije kreacije u kuhanju.

Zeleno zdravlje na tanjuru

Od djetinjstva nam se šalje jasna poruka o važnosti konzumacije špinata za zdravlje. Tijekom godine izmjenjuju se zimski i ljetni špinat koji se razlikuju po slatkoći i teksturi. Mladi špinat s velikim udjelom C vitamina se najčešće koristi svjež u salatama. Termički obrađen špinat također u svom sastavu sadrži jako puno željeza, vitamina B kompleksa, folnu kiselinu te antioksidativna i antikancerogena svojstva. Kod pripreme špinata važno je znati da se on nakon jednog kuhanja ne bi smio ponovno zagrijavati ili termički obrađivati jer bi mogao imati loš utjecaj na zdravlje.

Salate i sendviči od svježeg mladog špinata

Osim što zadržava sve ostale nutritijente, svojom hrskavom teksturom odličan je za zanimljive salate. Zimi se salate od špinata spravljaju u kombinaciji s gljivama, ciklom, mandarinom ili narom. Špinat se okusno dobro slaže s orasima, a poznati su recepti s mladim špinatom i kuhanim ili poširanim jajetom. Ako ste u potrazi za zdravim jutarnjim obrokom, hladni sendviči s mladim špinatom, mesom po izboru i mladim kravljim sirom, dati će vam potrebnu energiju za cijeli dan.

Termička obrada špinata

Prilikom pripreme špinata važno je da se voda u kojoj se kuhao špinat ne koristi u daljnjem kuhanju, a da se špinat nakon pripreme ocijedi. Špinat možete kuhati u vodi nekoliko minuta ili se može samo preliti vrućom vodom te odstajati, sve ovisi koju teksturu špinata želite dobiti. U mediteranskoj kuhinji špinat se vrlo malo kuha i najčešće se servira kao prilog ribljim jelima.

Špinatu se dodaje češnjak i maslinovo ulje, a ukusni dodatak su pinjoli. Kako se špinat dobro slaže s mlijekom ili vrhnjem za kuhanje, često ćete ga naći kao dio kremastih juha. Špinat odlično nadopunjuje i mesna jela te ga se često koristi u mesnim roladama i punjenjima s piletinom, puretinom ili svinjetinom. Atraktivnom zelenom bojom i zamamnim okusom podignut će gotovo svako klasično jelo. Kulinarska vrijednost špinata vidljiva je po rasprostranjenosti recepata.

Njoki, ravioli, lazanje, cannelloni ili rižota od špinata

Česta gurmanska poslastica su tjestenine pripremljene ili punjene špinatom. Zelene tagliatele, njoki, lazanje, cannelloni punjeni nadjevom od špinata, ili pak rižota s maslacem, špinatom i parmezanom izvanredni su prilog ili glavno jelo, a blagim okusom zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.

Za sve koji su u potrazi za zdravim i finim obrokom, svakako bismo preporučili neke od jelovnika koji u svojoj ponudi nude jela od špinata. U zagrebačkom bistrou Agava, osim što ćete uživati u predivnom pogledu na Katedralu savjetujemo vas da probate filet divljeg lososa s pestom od pistacija, coulisom od cikle, špinatom i čipsom od češnjaka.

U bistrou Lari & Penati ne propustite zdravi brunch ili dobro predjelo uz kvalitetnu čašu vina. Uživat ćete u njihovom quichu od špinata, s “blue cheeseom” i orasima.

Za poslovni ručak u Zagrebu također predlažmo bistro Fotić u kojemu pripremaju otkoštani batak sa sezamom, pire krumpirom i kremom od špinata, dok za kratke vikend izlete preporučujemo karlovački restoran hotela Korana Srakovčić gdje na jelovniku imaju rižoto od vrganja u košarici od parmezana i biftek obložen špinatom u lisnatom tijestu sa sezamom.