Upoznajte pitomu divljinu otoka Mljeta

Mljet kao biser južnog Jadrana skrivena je oaza mira, tišine, nenarušene prirodne ljepote, koja svojom pozitivnom izolacijom nudi zaslužen odmor od užurbane gradske svakodnevice.

Smješten nedaleko nedaleko od poluotoka Pelješca, Dubrovnika, otoka Korčule i Elafita, najšumovitiji otok Jadrana Mljet sačuvao je samozatajan nautički izgled, najvećim dijelom zahvaljujući slabijoj prometnoj povezanosti ovog dijela Hrvatske s ostatkom Europe.

Otok Mljet, poznat po blagoj klimi i vegetaciji, mjesto je koje skriva predivne uvale i pruža očuvanu prirodnu ljepotu, a u svakom posjetitelju zasigurno će probuditi vitalnost svojim mirisima i okusima. Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Za istraživanje prirodnih fenomena – Velikog i Malog jezera, najbolje je uploviti u uvalu Polače koja se s pravom naziva Lukom te predstavlja jedno od najomiljenijih zakloništa na Jadranu. Usidrite se u najdublje uvučenoj uvali Rogač, krmene konope vežite za borove čije su se grane spustile sve do mora pa krenite u istraživanje Nacionalnog parka koji prekriva zapadni dio ovog ‘zelenog otoka’.

Bilo da odlučite posjetiti istočni rukavac uvale Prožura ili pak uvalu Podškolj na krajnjem istoku otoka Mljeta, nećete pogriješiti. Potonja predstavlja raj za ljubitelje snorkelinga i ‘divljih’ mjesta, dok je zaklonjena uvala Prožura prikladnija za djecu. Na ovim škojima naći ćete se u malom nautičkom raju, s pogledom prema nacionalnu parku u neposrednoj blizini, a ljubitelje osamljenih uvala, južne obale Mljeta predstavljaju savršen odabir za odmor iz snova.

Fotografije Mario Jelavić, Boris Kačan, TZ Mljet, Boris Jović, Ivo Biočina/HTZ, Arhiva NP Mljet