Veprovina – jelovnici koji čuvaju gurmansku tradiciju

by | tra 26, 2021 | Hrana | 0 comments

Gurmanska tradicija Hrvatske posebice se brižno očuvala u jelovnicima s veprovinom. Prirodna bogatstva i dostupnost kvalitetnog mesa divlje svinje oplemenila su svakodnevnu kuhinju, potaknula kreativnost te razigrala nepca. Elementarna gastronomska osvještenost započela je lovom i kuhanjem na vatri. Ta ista opčinjenost namirnicama iz prirode i potreba za njihovim oplemenjivanjem ostala je duboko sačuvani segment kulture stola. Jela od divljači spoj su ruralne tradicije i klasične svečane delicije koja se servirala u posebnim prigodama.

Nepregledna šumska prostranstva Hrvatske i danas čuvaju lovci koji svojim kontinuiranim radom nastoje zadržati bogatstva i raznolikosti lovišta. Kako je sezona lova upravo u punom jeku, specijaliteti od veprovine nenadmašne su kvalitete te uz pravilan način pripreme obećavaju prvoklasno gurmansko iskustvo.

Meso divlje svinje

Veprovina je intenzivne boje i snažnog okusa. Najčešće se pripremaju veprov but ili plećka koji se mogu rezati u filete ili u manje komade za gulaš, a također su česta delicija rebarca od veprovine. Osim u boji mesa i okusu, tekstura mesa domaće i divlje svinje razlikuje se po raspoređenosti krtog mesa i masnih dijelova koji su kod divlje svinje cjelovito ispresijecani, što pomaže ravnomjernoj mekoći mesa. Meso je također prilično mišićavo i tvrdo te zahtjeva vremenski dulju pripremu, bilo zanimljivim marinadama ili kuhanjem i pečenjem.

Idealna marinada za veprovinu

Ako želite da veprovina koju pripremate ostavi vaše goste bez daha, svakako meso marinirajte dan prije kuhanja. Za marinadu preporučamo sušene klekove bobice ili brusnice, lovorov list, majčinu dušicu, klinčiće te kvalitetno crno kontinentalno vino poput sorte frankovka.

Vikend je uvijek dobro iskoristiti za kulinarska druženja te za istraživanja zanimljivih i osuvremenjenih jelovnika od divljači. Na međimurskim brežuljcima u predivnom restoranu Terbotz pripremaju file od vepra u umaku od vrganja, a svakako vam preporučamo da probate vrhunski domaći pjenušac od sorte pušipel.

Chef kuhinje Borislav Župan u restoranu Lovački rog osmislio je istinsku šumsku gozbu. Tako uz fantastičnu lovačku juhu, možete uživati u pršutu od vepra te odresku od vepra u umaku od vrganja.

Kako nam se bliži proslava Sv. Martina, izlet u Požešku kotlinu odličan je izbor, a Planinarski dom Jankovac također je uspješno spojio sezonu šumskih gljiva i lova.

Uz dobru kapljicu vina i razgledavanje podruma, brzo se ogladni. U restoranu Josić u Baranji inspiraciju su pronašli u divljači. Vrhunski spravljaju divlju svinju na šumarski, a osim finog zalogaja i dobrih vina za istančane znalce, imanje nudi brojne sadržaje za razgledavanje. Za prave ljubitelje prirode u blizini je Kopački rit.

Pročitajte još