Proputovanje Istrom kroz nezaboravne okuse nježne ribe list

U čast ove vrlo posebne ribe list organizirani su Dani švoja. Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla već su postali glavna odredišta za sve ljubitelje ribe list jer je ove godine festival započeo 10. listopada, a traje sve do 30. studenog. Kada je slave čak četiri grada, a slavlje se proteže više od mjesec dana, onda znamo da mora biti zlata vrijedna. Posjetite li neki od spomenutih istarskih gradova, sve od reda bogate ovom posebnom ribom, svakako navratite u restorane i konobe na šarolike menije od četiri slijeda na bazi lista. Uz svježu i domaću hranu, neće vam nedostajati ni kvalitetnih vina, ni maslinovih ulja lokalnog područja.

Svakako jedna od jedinstvenih riba Jadranskog mora upravo je riba list. Spada u porodicu listovki u kojoj se još nalaze romb i iverka. List se može pronaći u čitavom Jadranu, a među najdražim staništima mu je istarski dio Jadrana.

Nekada se smatrao hranom za siromašne i pripremalo ga se tek u vrijeme vjerskih praznika, a onda sredinom 17. stoljeća, list je stekao veliku popularnost te je iz hrane za siromašne postao neodoljiva restoranska delicija. Danas ima ulogu ribe koju obožavamo za vrijeme hladnijih dana.

List najčešće pripremamo na grillu da nas mami neodoljivim mirisima, jednostavno na naglo uz blitvu i krumpir ili pak u pećnici u društvu korjenastog povrća. Listu nisu strane ni različite tjestenine s umacima od rajčice ili sezonskog povrća.

U restoranskim verzijama ribu list možemo pronaći kao osvježenje u obliku tartara ili carpaccia, s različitim vrstama pirea poput onog od buče s kojim se idealno slaže ili komorača čije arome sjajno nadopunjuje. Ipak, tartuf ovdje ima posebnu prednost. Bivanje na istom području donijelo je upravo sjajan spoj nježnog lista i raskošnog tartufa.

Ima i drugih savršenih kombinacija. Primjerice, talentirana glavna kuharica restorana Marina u Novigradu, Marina Gaši priprema sirovi list na crnoj riži venere i crvenom kupusu uz cvijet soli s lavandom.

Impresivnu ponudu diljem Istre nisu propustili upotpuniti i ostali restorani te konobe. Tako ovih dana u spomenuta četiri grada možete isprobati kombinacije poput: riže s morskim listom i jagodama, minestrone od lista s kozicama i fregolom, njoke s listom i kanaštrelama ili list supreme s orzottom i bisque od škampa. Volite li isprobavati nove stvari svakako nemojte propustiti zanimljiv desert od morskog lista koji dolazi u obliku domaćeg kolača.