Najpopularnija mjesta u Hrvatskoj za kupnju nekretnine

Jeste li znali da Hrvatska ima drugu najvišu stopu privatnog vlasništva u Europi, odmah nakon Rumunjske? Većina nekretnina u Hrvatskoj kupljena je na samoj obali mora zbog turističkog potencijala. Prema istraživanju iz članka, samo 3% stranaca odlučuje ulagati u područje oko glavnog grada Zagreba, dok ostatak odlučuje o ulaganju u nekretnine na obali. Iako su cijene nekretnina smještenih uz more više, postoje mjesta koja još uvijek nisu toliko poznata među stranim investitorima. Sad ćemo dati kratki opis glavnih regija Hrvatske kako bismo vam pomogli da odlučite gdje u zemlji želite kupiti vašu nekretninu.

Istra – “Hrvatska Toskana”

Bogata arheološkim i arhitektonskim blagom, nizom povijesnih obalnih gradova, skrovitim uvalama i stjenovitim plažama Istra privlači više turista nego bilo koji drugi dio Hrvatske. Zahvaljujući svom krajoliku, često se naziva novom Toskanom. Istra je poluotok koji je pod velikim utjecajem Italije, ali bez talijanskih cijena. Primorski gradovi poput Rovinja, Pule, Poreča i Pazina vrlo su popularni među turistima, na tom su području nikla odmarališta i hoteli, pa tako i strane kupce jako privlači mogućnost posjedovanja jedinstvenih povijesnih kamenih građevina. Iako se turizam uglavnom razvija duž razvedene obale, industrija polako prodire i na kopno. Seoski hoteli i poljoprivredni restorani postaju popularni. Preporučena su ulaganja u apartmane uz more s gradskom infrastrukturom, umjesto tipičnih istarskih kamenih kuća koje je teško pronaći, kao i u vile i kuće u unutrašnjosti s velikim parcelama i bazenima. 

Sjeverna i Srednja Dalmacija – kultura i povijesni gradovi

Nekretnine i zemljište imaju nižu cijenu u Dalmaciji nego u Istri, ali baš kao i u Istri, luksuzne kuće blizu mora, imaju više cijene koje mogu biti i dvostruko veće od cijena u unutrašnjosti. Najveći i najpopularniji gradovi u ovoj regiji su Zadar, Šibenik, Trogir, Split i Makarska.  Umjesto tih ljupkih povijesnih gradića, pogledajte mala obalna mjesta između njih. Imanje ili nekretnina je često povoljnija ako nije u prvom redu do mora ili na mjestima gdje je ponuda velika. Stoga, primjerice, sve više raste interes za kupnju kuća izan centra, s otvorenim pogledom na more. U manjim gradovima gdje su ljeta topla, a zime blage, daleko od turističke gužve, imat ćete mogućnost povoljnih ponuda! 

Južna Dalmacija – bogata poviješću i brojem otoka

Južna Dalmacija je od posebnog interesa za potencijalne investitore s vrlo toplim ljetima i blagim zimama. Obuhvaća područje dubrovačke rivijere, s drevnim gradom Dubrovnikom kao najatraktivnijim mjestom na jugu. Iako prilično skupo mjesto, u blizini je mnogih bližnih i daljnih otoka poput Korčule i Mljeta, ali i poluotoka Pelješca. To znači osamu, stjenovite puteve kojima se spuštate kako bi došli do skrivene pješčane uvale, sa samo jednom tavernom i ribljim restoranom koji će vas održavati između plivanja. Međutim, to također označava i mogućnost pronalaska znatno povoljnije nekretnine.Također, dalmatinsko kopno ima ogroman potencijal za razvoj ekološki prihvatljivog turizma i predviđa se da će postati nova vruća niša za strane investitore. Daljnje korisne informacije možete pronaći ovdje: https://croatiarealestates.com/