Bez obzira na to obasjava li ih divno mediteransko sunce ili ono kontinentalno, bobice kao što su maline i kupine najslađe su kad su domaće. Iako im je sezonski rok trajanja prilično kratak, slatkastim okusima sjajno se slažu u čitavom nizu omiljenih slastica.

Maline i kupine dolaze iz porodice ruža, a da je riječ o uistinu nježnim plodovima, pokazuje i njihov blago slatkasti okus. Obje biljke vrhunac rodnosti dostižu krajem lipnja pa se zadržavaju sve do kraja ljeta. Godi im toplo vrijeme, vole se skrivati od sunca, a potrebno im je i puno vode.

Ipak, zauzvrat daju obilje vitamina C, odličan su antioksidans, njihovo je djelovanje protuupalno i fantastična su namirnica za skidanje kilograma.

Osim bobica dobar lijek za čitav niz upala i bolesti je lišće malina i kupina. Dok listovi maline otklanjaju svaku mogućnost iznenadnih ljetnih prehlada, oni od kupine idealni su u borbi protiv glavobolja, crijevnih viroza, pa čak i krvarenja. Jednostavnim kuhanjem čaja lišća ovih plodova pretvara se u pravu riznicu zdravlja.

Ružičaste i tamnoljubičaste do tamnoplave boje, ovo bobičasto voće tijekom ljetnih mjeseci postaje prava zvijezda stola. Maline i kupine idealno se slažu uz baš sve vrste slastica, od jednostavnih i osvježavajućih domaćih sladoleda do raskošnih pita i kremastih kolača. Od ovih se bobica često pripremaju najfiniji domaći džemovi i pekmezi kojima je potrebna samo korica domaćega kruha da bi zajednički stvorili deliciju, u kojoj se zatim uživa tijekom cijele godine.

Dok su maline uglavnom rezervirane za slatki dio stola, kupine se odlično uparuju sa sirevima te pružaju divnu ravnotežu slatkog i slanog. Važno je tek birati veće, mesnatije plodove koji daju slatke umjesto kiselih aroma.

Želite li zadržati baš sve bogatstvo malina i kupina, najbolje će biti svježe, tek ubrane, poprskane kapima ljetnog pljuska te tako osvježene na idealnu temperaturu. Složit će se uz drugo bobičasto voće jednako dobro kao i ostatak palete ljetnih voćnih blagodati.

Od ovih se elegantnih bobica mogu pripremati i likeri. Omiljen je onaj od kupine zbog trpkosti, slatkoće i kiseline u jednom, dok je onaj od maline nešto rjeđi, no svakako izrazito cijenjen.

Poštovanje koje maline i kupine uživaju na gastronomskoj sceni ne može se usporediti s mnogo drugog voća i povrća. Upravo ih zato restorani diljem Hrvatske kombiniraju u delikatnim spojevima ističući njihovu posebnost.

Slatki specijaliteti kreću se od jednostavnih slastica kao što je torta od sira s aromatičnim preljevom od malina iz karlovačkog Bistroa Kastel, preko rulate od malina iz Cicibele u Baškoj, pa sve do onih složenijih poput crème brûléea s malinama i vanilijom uparenog sa sezamom i congnacom koji se mogu pronaći na meniju zagrebačkog Takenoka.

Ionako bogatu ponudu u Bistrou Lari i Penati u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici odlučili su “podebljati” ljetnim desertom od tučenih bjelanjaka, prepoznatom kao meringue, u kombinaciji s osvježavajućim borovnicama i malinama koje stvaraju savršenu ravnotežu.

Zateknete li se gladni u istoj toj ulici u Zagrebu, obvezna postaja svakako bi trebao biti restoran i bar Time. Iz čarobnih ruku jednog od najcjenjenijih hrvatskih slastičara Roberta Hromalića proizašao je Nitro cheesecake sladoled koji spaja omiljeni sladoled od cheesecake kreme, keks s maslacem i božanstveni slatko-kiselkasti coulis od maline.