Slane interpretacije kruške

Od zdravih slatkiša do ekskluzivnih jela, kruška nas prati od početka ljeta sve do hladnih jesenskih dana, a s obzirom na to da je vrlo zahvalno voće, može se uz nekoliko jednostavnih trikova spremiti i za zimske specijalitete.

Kruške su svoju kulinarsku popularnost sačuvale od davnina. Uz jabuku i dunju pripadaju porodici ruža, uzgajaju se već stoljećima i klasično je europsko voće koje se često pripremalo i na kraljevskim trpezama. Zahvaljujući visokoj razini prirodnog šećera, kruška je svakako idealna zdrava inačica za sve sladokusce kojima je teško odoljeti primamljivim slasticama.

Upravo si tako dan možete zasladiti laganim smoothijem ili frapeom s kruškom, a uz nju odlično odgovaraju banane i bobičasto voće, poput kupina i borovnica, ili ako ste možda više za osvježavajuću verziju, spojite krušku, mrkvu i đumbir. Za zdrave ručkove kruška je idealna pratiteljica laganih salata, a nenadmašna je u uparivanju sa sirevima. Slatkim okusom i mekanom teksturom slaže se s jačim okusima te je tako možete pripremiti s rikolom, orašastim plodovima i tvrdim odležanim sirevima bilo od ovčjeg ili kozjeg mlijeka.

Slatki okusi kruške odlično pristaju i s mesom od divljači, piletine, patke ili ribe. Kruška se uz mesna jela može poslužiti kao prilog, npr., pripremana na roštilju ili se može peći u pećnici s mesom. Osim što će mesu dati jedinstvenu aromu, ona će spriječiti sušenje i pomoći stvaranju mekane teksture mesa.

U najpoznatijem paškom restoranu i jednom od najboljih hrvatskih restorana, koji je ujedno član prestižne udruge JRE, restoranu Boškinac, vlasnik Boris Šuljić sa šefom kuhinje Matijom Bregešom u jelovnicima neprestano prenose inspiraciju koju pronalaze u lokalnim namirnicama. A kako se kruška pronašla na njihovu jelovniku, objasnio nam je šef kuhinje.

  • Specifičan okus domaćeg pijetla, pivca, željeli smo ublažiti voćem te isto tako neutralizirati masnoću batka i zabatka. U tu kombinaciju idealno nam se uklopila kruška od koje pripremamo gel – govori.

Za klasične mediteranske kombinacije kruška se opet pokazala kao često pripremano voće. U splitskom restoranu Đir vlasnik restorana Vicko Majić podijelio je s nama njihov recept za tartar od tune.

  • Za tartar od tune koriste se najbolji komadi divlje ulovljene i svježe tune. Prvo se tuna ručno nasjecka na kockice, zatim kruška i kapula, te se sve to zajedno izmiješa u smjesu u koju se nadoda maslinova ulja i limunova soka. Kada je sve gotovo, pusti se da odleži u hladnjaku kratko vrijeme te se servira. Mi je poslužujemo s kremastim bijelim umakom od češnjaka. Priprema tartara od tune traje najviše 30 minuta, a pripremamo ga uvijek po narudžbi kako bismo ga gostu servirali svježeg – ističe.

Slasne kruške ne pripremaju se samo uz morsku ribu nego i uz riječnu. U restoranu karlovačkog hotela Korana Srakovčić karameliziranu krušku često pripremaju, a uz što, više nam je otkrila Ivana Poljak.

  • Jela s kruškama pripremamo tijekom cijele godine, ali za naše glavne specijalitete u sezoni najčešće upotrebljavamo sortu abata koju naši kuhari karameliziraju prema standardnoj recpeturi te je kao prilog serviramo uz file pastrve ili biftek. Kruška se poslužuje narezana na ploške i odlično odgovara ovim kombinacijama – kaže Ivana.

Kako bismo se za kraj ipak zasladili, donosimo vam svjetski poznati desert kruške u crnom vinu koji pripremaju u splitskom Điru.

  • Oguljena kruška prvo se kuha u crnom vinu, najčešće upotrebljavamo sortu merlot. U vino nadodamo klinčić, šećer, malo soka od maraske i limun. Kada se kruška ohladi, serviramo je uz slatko tučeno vrhnje – opisuje nam svoj proces pripremanja vodstvo splitskog Đira .