Sočne poslastice od bresaka za vrhunac ljeta

Sigurno jedne od najpopularnijih ljetnih voćki kojemu rijetko tko može odoljeti upravo su breskve. Dok se u njima najčešće uživa u svježem obliku, jednako će vas razveseliti u ljetnim salatama ili slasticama koje se često nalaze na jelovnicima brojnih hrvatskih restorana.

Iako se uzgaja u cijeloj Hrvatskoj, najuspješniji uzgajivači ipak su oni koji pripadaju mediteranskom krugu, tako da se najbolje breskve mogu kušati u Istri i na jugu, u plodnoj neretvanskoj dolini.

Breskve su na ovim područjima uzgajali još Rimljani, a danas su poznate brojne sorte koje se razlikuju okusom, bojom i oblikom. Slatkim aromatičnim okusom, ovo doista traženo koštuničavo voće često se koristi za pripreme džemova, pekmeza, sokova, kompota, a može se i zalediti te tako očuvati sve do zime.

Sezona bresaka počinje krajem proljeća i završava krajem ljeta, stoga treba iskoristiti blagodati sezone i uvesti ih što više na jelovnike upravo sada kada su najukusnije. Osim što su korisne za zdravlje, punoćom okusa izvanredno će nadopuniti i brojna slana jela, a atraktivnom narančasto-crvenom bojom ili ponekad žutom odličan su izbor za stilski zanimljiva posluživanja, s porukom “uživajmo u neponovljivom ljetu”. Breskve se poslužuju i u slanim salatama s raznim vrstama sira, grilane se poslužuju u salati sa začinima poput mente ili ružmarina. Lagana mesna jela kao što su patka, piletina ili jela od raka mogu se marinirati s breskvama ili jednostavno skuhati ili zapeći u pećnici. Slatka nota bresaka ostavit će pamtljiv okus jelima. Za večernje ljetne zabave uz lagana pjenušava vina savršeno odgovaraju breskve s roštilja umotane u pršut.

U malom istarskome mjestašcu Brtonigli, u obiteljskoj konobi Morgan, pripremaju jela upravo od lokalnih namirnica, kojima Istra doista obiluje. Vlasnica restorana Ana Morgan otkrila nam je što pripremaju u njihovu restoranu od domaćih bresaka.

  • Pripremamo klasični fois grais koji poslužujemo s umakom od bresaka. Umak pripremamo s medom i muškatom. Od slastica pripremamo krostatu ili torticu kojoj je baza prhko tijesto, na koje zatim nanosimo malo marmalade i svježe breskve u komadu. Često pripremamo i cheesecake s breskvama na vrhu koje zgusnemo želatinom – opisuje Ana.

Slastice i razni deserti od bresaka osvajaju aromom i sočnim okusima. Tartovi i pite od ovoga slasnog voća s notom vanilije i mente savršen su ljetni kolač. Breskve su ukusne i flambirane te ih tako pripremljene možete poslužiti uz jednostavan sladoled od vanilije, a uz brzo pripremljene palačinke poslužene s karameliziranim breskvama predstavljaju savršen ljetni doručak. Ako ste u potrazi za pravim osvježenjem, breskve se također mogu izblendatii zamrznuti s jogurtom ili ih možete poslužiti kao domaći sorbet. U Mošćeničkoj Dragi, u restoranu Johnson, također pripremaju osvježavajuće deserte od bresaka, a o njihovim slasticama razgovarali smo s voditeljem restorana Draganom Jurdanom.

  • U restoranu Johnson pripremamo sladoled od bresaka koji je nešto između sladoleda i sorbeta. U sladoled stavljamo čiste breskve, nema konzervansa, čak ne dodajemo ni šećer, tako da je sladoled vrlo osvježavajući i ima okus čiste breskve – ističe Dragan.

Na jugu Hrvatske, u mjestu Vid pokraj Metkovića, u restoranu Đuđa i Mate obitelj Taslak priprema starinske obiteljske specijalitete tipične za ovo područje. Recept njihove ljetne delicije, sezonske torte ili kolača od bresaka, otkrila nam je kuharica Marija Taslak.

  • Najprije izmijesimo klasični biskvit u koji umjesto mlijeka stavimo jogurt. Biskvit se nakratko peče, a kad ga izvadimo, na vrh poslažemo tanke kriške oguljenih bresaka. Pospemo cimetom i šećerom te stavimo ponovno peći. Kada je kolač gotov, pustimo da se ohladi te ga poslužimo s tankim kriškama bresaka ili pospemo šećerom u prahu – prenosi nam Marija.