Najposjećenije planine u Srbiji

Ako želite uživati u aktivnom, ispunjenom odmoru, koji nudi raznovrsne sadržaje i atrakcije, onda su planine u Srbiji idealan izbor za vas. Osim što su kvalitetni zimski centri, planine se mogu pohvaliti i ljetnim sadržajima, što ih čini idealnim destinacijama za odmor bez obzira na godišnje doba. Ipak, svaka od planina razvija svoju turističku ponudu u određenom pravcu, što je čini savršenom za određen tip odmora i ostvarivanje određenih želja i zahtjeva. U nastavku vam izdvajamo po jedno najkarakterističnije obilježje najposjećenijih planina u Srbiji. To su najvažniji razlozi zbog kojih se ove destinacije mogu nazvati kraljicama srpskog turizma.

Kopaonik – najvažniji zimski centar

Ono što prvo pada na pamet kada pomislimo na Kopaonik je razvijenost staza i bogatstvo zimskih sadržaja i atrakcija. Ovo je najviša planina u Srbiji, najrazvijeniji zimski centar, koji raspolaže s preko 30 staza, koje zauzimaju više od 60 kilometara i koje su imaju više od 20 žičara Ski staze na Kopaoniku su idealne za alpsko i nordijsko skijanje, a raspoređene su po težini u lake, srednje i teške.Ova činjenica znači da u zimskim čarolijama na Kopaoniku mogu uživati i iskusni skijaši, ali i potpuni početnici. Početnicima i djeci su omogućeni sigurni koraci zahvaljujući iskusnim instruktorima, koji obučavaju posjetioce u okviru brojnih škola skijanja. Jedna od vrlo primamljivih aktivnosti na planini je i noćno skijanje, koje je dostupno na tri staze, a određeni dani u tjednu su rezervirani za sanjanje, u kome posebno uživaju najmlađi turisti. Kada je riječ o cijenama ski karata na Kopaoniku, dnevna karta iznosi 30 eura, sedmodnevni ski pas je 150 eur, a ako želite osigurati 10 dana na snijegu, cijena iznosi 180 eur.

Zlatibor – idealno mjesto za urbani odmor

Kraljica srpskih planina je nesumnjivo postala zahvaljujući najvećem broju sadržaja koje je razvila i kojima iz sezone u sezonu privlači veliki broj turista. Zlatibor je destinacija koja se može opisati kao urban, moderan planinski centar. Ovaj opis je i njegova najvažnija karakteristika. Centar planine je pretvoren u pravi mali grad, u kome je stvoren veliki broj turističkih, trgovačkih objekata, kao shopping centar. Zlatiborsko jezero je moderniziran i njegovi reflektori doprinose stvaranju gradske atmosfere. Osim ovoga, širom planine su izgrađene vile i smještajni kompleksi, u kojima se nalaze odlični apartmani Zlatibor, koji će vam pružiti izuzetan ugođaj i vrlo prijatne trenutke odmora. Na planini su stvoreni i veliki zabavni parkovi za dječju igru: Dino i Avantura park, koji su najveće atrakcije ovog tipa. Dakle, ako ste ljubitelj kombinacije planinsko-moderno i želite da tijekom odmora na planini uživate u noćnom provodu i gradskim sadržajima, Zlatibor je idealna destinacija za vas.

Tara – prostor savršene prirode

S urbanog Zlatibora prelazimo na planinu čije je najvažnija karakteristika to što je sačuvala tipične osobine planine, a svi sadržaji koji su na njoj stvoreni u potpunosti su u skladu s etno, planinskim stilom. Za Taru se može reći da je planina s najljepšom i najrazvijenijom prirodom, što je i razlog za proglašenje ovog prostora za Nacionalni park. Zato je ova destinacija idealna za ljetne odmore. Tada ćete uspjeti uhvatiti sve ljepote njenih krajolika i obiđete sve planinske staze koje su vam na raspolaganju. Ljeto je idealno I za uživanje u pogledima koji se pružaju sa tarskih vidikovaca – najvažnijih simbola planine. Na Tari se nalazi veliki broj prostora s kojih pogledi obuhvaćaju najljepše pejzaže. Najpoznatiji su Banjska stena, Crnjeskovo, Osluša, Sjenič i Janjač. Staze do nabrojanih prostora su uređene, tako da će užitak biti potpun.

Fruška gora – važna kulturno-povijesna cjelina

Jedina planina u Vojvodini prostor je koji se može opisati kao izuzetno prirodno i kulturno dobro, te izuzetno važna točka dugotrajne srpske povijesti. Za takvu titulu Fruške gore prije svega su zaslužni srpski manastiri koji se na njoj nalaze, a zbog kojih je planina nazvana srpskim Atosom. Na teritoriji Fruške gore se nalazi 17 manastira, koji su smješteni na prostoru od 50 kilometara, te čine pravo manastirsko naselje. Tijekom ture kroz planinu ne smijete propustiti obići Krušedol, Malu i Veliku Remetu, Novo Hopovo, Vrdnik i Šišatovac. Sva navedena mjesta poznata su ne samo po svojoj povijesnoj vrednoti već i po tome što se u njima danas čuvaju važni spisi i predmeti.

Vjerujemo da smo ovim tekstom uspjeli prikazati bar djelić ljepota koje u sebi kriju planine u Srbiji. Svjež zrak koji na njima stvara bogata flora, široka prostranstva, ali i razvijene atrakcije i sadržaji sigurna su garancija da se nećete pokajati ako nekom od opisanih prostora poklonite svoje slobodne trenutke. Izaberite suputnika i spremite se za savršeno uživanje!