Brač: Malena mjesta srca moga

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i frajama, a nadasve užicima za kojima vape suvremeni lovci na adrenalinske pustolovine

Među brojnim mjestima i pustolovinama kojima Brač obiluje mi smo izdvojili nekoliko lokacija koje vrijedi obići na ovom otoku u splitskom arhipelagu.

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi vas mogli navesti da im se svake godine vraćate. Pitoreskna Povlja, čarobna Pučišća gdje se brački kamen pretvara u poeziju, Postira, Dol, Škrip, Supetar i Sutivan otočna su mjesta prepuna povijesti i mediteranskog šarma.

Nautičarima je draga i Milna ili ‘Valle di mille navi’, odnosno uvala tisuću brodova, koja će vas u svoje srce uvući sitnim i gustim tkanjem pučke i profane arhitekture i mirom koji se zavlači u kale, s ožiljcima vremena urezanim na fasadama, toliko tipičnim za Mediteran da su sredstvo i potvrda autentičnosti. Krajem srpnja održava se najveća fešta ‘Potezanje Mrduje’, gdje se stanovnici Milne i susjedne Šolte uz pomoć potezanja konopa natječu za ‘pravo’ vlasništva nad škojićem na godinu dana. Jedinstvena je to prilika za doživjeti kako se fešta u Milni.

Za one željne malo aktivnog odmora preporučujemo bračku ljepoticu u srcu otoka. Pustinja Blaca jedan je od najljepših spomenika životu na otocima u cijeloj Dalmaciji, a danas egzistira kao ekomuzej koji rado posjećuju i strani i domaći turisti. Pustinjački samostan Blaca prilika za uživanje u prekrasnoj uvali, zanimljivoj šetnji i fascinantnom naslijeđu koje su svećenici glagoljaši ostavili budućim generacijama.

Za kraj smo ostavili Bol i jednu od najpoznatijih hrvatskih plaža – Zlatni rat. Bez obzira na to što ga je šljunčana plaža učinila poznatim ljetovalištem i turističkom mekom, a divlja punta te plaže koju pomiču morske struje i vjetrovi lansirala na naslovnice svjetskih turističkih magazina, duša Bola prisutna je i na mnogim skrivenim mjestima, na manje poznatim malim plažama skrivenima tamarisima i agavama, potom u kafićima na neobičnim mjestima, u borovim šumama.