Kako napraviti kukurznu zlevku

Kukuruzna zlevka starinsko je jelo jednostavne, narodne kuhinje kontinentalne Hrvatske. Glavni sastojci kukuruzne zlevke su kukuruzno brašno, jaja, ulje i vrhnje. Po želji može se dodati i kvasac. Sa ili bez kvasca je jednostavno, ukusno jelo. Iako je jelo starinske, narodne kuhinje i najveće moderne izbirljivce neće razočarati svojim okusom.

Zlevka je jelo koje može svima uljepšati i razveseliti dan svojim ukusom. Danas je pravi dan za zasladiti život ovim ukusnim, starinskim jelom. Priprema je vrlo jednostavna, potrebne su vam dvije posude, vaga, žlica i pjenjača.

KUKURUZNA ZLEVKA

  • 250 kukuruznog brašna
  • 1 kvasac instant (po želji)
  • 2 jaja
  • 50 g šećera
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 100 ml ulja
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 100 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA

  • Istući žumanjke s vrhnjem, dodati ulje, brašno i prašak za pecivo te dobro izmiješati
  • Umiješati čvrst snijeg od bjelanjaka i mlijeko – smjesa treba biti gustoće kao za palačinke
  • Izliti smjesu u dobro namašćen, dublji lim za pečenje i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 – 210 stupnjeva i peći do zlatno smećkaste nijanse.

Zlevka se može poslužiti topla ili hladna – kao prilog, kao samostalno jelo, kao doručak, kao nadomjestak za kruh ili pecivo. Zlevka se može zamrznuti te potom odmrznuti kad dođu nenajavljeni gosti. Ako volite slatku varijantu ovog tradicionalnog jela, možete po vrhu rasporediti voće, mak ili orahe. Kiselo vrhnje može biti zamijenjeno jogurtom ili kefirom. Pitanje je samo da li jesti običnu ili slatku. Kukuruzna zlevka od siromašnog narodnog jela postala je prepoznatljiva delicija Zagorja u kojoj rado uživaju stanovnici širom Hrvatske a i dalje.

Kad bi morali opisati kukuruznu zlevku u nekoliko riječi rekli bi da nas to jelo vraća u doba djetinjstva i naših baka. Jedno od jela od kojeg cijela kuća zamiriši dok se čekaju gosti. Starinsko jelo naših baka za moderne goste željne dobre i ukusne hrane.