Burnout – kada stres na poslu uzme danak

Stres na poslu postao je neizbježan dio svakodnevice mnogih. Nažalost, nije se lako nositi s njim i ponekad njegovo gomilanje može dovesti do sindroma izgaranja. Evo što možete učiniti da izbjegnete taj scenarij.

Burnout sindrom – definicija i simptomi

Sve više ljudi danas pati od burnout sindroma. U tu skupinu najčešće spadaju mladi te pretjerano odgovorne osobe koje u poslu imaju visoka očekivanja. Kontinuirani stres i poslovni izazovi mogu dovesti do pojave iscrpljenosti, umora i drugih posljedica.

Burnout simptomi dijele se na tjelesne, emocionalne i bihevioralne. Postoji cijela paleta tih simptoma: od kroničnog umora, poremećaja pažnje, apatije, negativnog mišljenja o sebi, do anksioznosti, pada imuniteta pa čak i razvoja depresije.

Emocionalni burnout očituje se u gubitku motivacije za poslom i svakodnevnim obavezama, manjku samopouzdanja i samopoštovanja. Na samom vrhuncu sindroma izgaranja osobe žele pobjeći od posla, okoline i prijatelja te osjećaju psihičku izmorenost i tonu u depresiju.

Kako izgleda liječenje sindroma izgaranja?

Ako ste detektirali pojavu burnout sindroma kod vas, na dobrom ste putu. Prepoznavanje problema pravi je korak ka njegovom rješavanju. Idući korak je postizanje kontrole nad situacijom koja vas muči i suočavanje s izvorima stresa na konstruktivan način. Mučite li se s tim korakom, potražite savjet stručnjaka. Psiholog ili psihijatar posjeduje potrebna znanja i alate za rješavanje tog problema.

I sami možete učiniti puno kako bi burnout sindrom postao dio vaše prošlosti. Stavite sebe i svoje potrebe na prvo mjesto i ne zanemarujte sami sebe. Vrijeme za opuštanje i odmor važno je kako bi ste napunili baterije za izazove pred vama. Odbacite stimulanse poput kave, nikotina i alkohola i orijentirajte se ka zdravoj prehrani i aktivnom načinu života (fizička aktivnost). I ne zaboravite – ni zbog čega ne trebate ostati u situaciji u kojoj ste nezadovoljni, a čije se rješavanje ne nazire. Stavite sebe na prvo mjesto i potražite posao na kojem ćete biti zadovoljniji i opušteniji.