Post COVID-19 sindrom – znate li što je?

Prije dvije godine svijet se suočio s pandemijom koronavirusa koja je ostavila brojne posljedice. Jedna od njih je i novi termin u stručnoj medicinskoj literaturi – post COVID-19 sindrom. Znate li o čemu je riječ?

Korona ne završava preboljenjem

Preboljeli ste koronu no još uvijek se suočavate s njenim simptomima? Ili ste pak po preboljenju zadobili neke nove simptome? Imate osjećaj da nikako da ozdravite? Vrlo vjerojatno se radi o post COVID sindromu. Termin je to koji označava skup simptoma s kojim se suočavaju osobe koje su preboljele korona virus. Takvih je slučajeva u Republici Hrvatskoj u 2021. bilo 12 tisuća, da bi se u ovoj godini ta brojka udvostručila već u prva dva mjeseca.

Opadanje kose nakon korone

Velik broj pacijenata kao glavni simptom post COVID sindroma ističe opadanje kose. Bez brige, nećete ostati bez kose. Doduše, ostat ćete bez jednog dijela kose. Naime, moguće je da izgubite do 30 posto vlasi na glavi. Ova se pojava u stručnoj terminologiji naziva telogeni efluvij i ne javlja se samo kao simptom post COVID sindroma već i u slučajevima kao što su: nagli gubitak kilograma, trauma, porođaj, stres ili uzimanje lijekova. Opadanje kose brzo prolazi, a kako biste potaknuli brži rast nove kose od pomoći vam mogu biti: vitamin E, vitamin D, cink, bakar, željezo, selen, glutation i vitamin B6.

Djeca i post COVID sindrom

Nije neuobičajena njegova pojava kod djece i mladih. Ponajviše se javlja kod djece školske dobi, neovisno o kliničkoj slici prethodne infekcije COVID-19 virusom. Simptomi koji se javljaju kod djece su: umor, vrtoglavica, bol u prsima, poremećaj spavanja, anksioznost, respiratorne infekcije i poremećaji u ponašanju. Pristup u liječenju ovog nedovoljno istraženog sindroma svakako treba biti multidisciplinaran i obuhvatiti lijekove, kognitivno bihevioralnu terapiju, liječenje poremećaja spavanja i vježbe. Svakako se savjetujte s liječnikom koji će odrediti najbolji proces liječenja vašeg djeteta.