Hipertenzija – smanjite stres i snizite tlak

Hipertenzija je puno ozbiljnija bolest nego što mislite. Uz druge kardiovaskularne bolesti spada u  vodeće uzroke smrtnosti u Hrvatskoj, ali i svijetu. Dobra je vijest da ju uz smanjenje stresa i pravilnu prehranu možete zauzdati i spriječiti njene potencijalne negativne posljedice!

Što kada vam tlak skoči “u sekundi”?

Psihološko stanje ima velik utjecaj na krvni tlak. Naime, stresna situacija može uzrokovati trenutno povišenje tlaka, unatoč tomu što inače nemate problema s povišenim tlakom. Postoji niz situacija koje mogu dovesti do povišenog tlaka: strah od doktora, energetski napitci itd. Iznenadan porast tlaka liječi se tako da pronađete način za smanjenje stresa, a liječnik vam po potrebi može propisati lijek iz skupine anksiolitika.

S druge strane, kronični stres pak može dovesti do dijagnoze hipertenzije. Kako bi se spriječio taj scenarij, usmjerite svoje djelovanje na pronalazak načina za opuštanje i smanjivanje stresnih reakcija. Danas postoji niz tehnika opuštanja koje možete prakticirati i na taj način reducirati stres.

Kako sniziti tlak bez lijekova

Promjena životnih navika ključ je uspjeha u liječenju hipertenzije. Usvajanjem dobrih navika možete smanjiti tlak i za nekoliko mmHg. Ako ste pušač savjetujemo vam da momentalno odbacite tu nezdravu naviku. Pušenje ubrzava proces zadebljanja stijenki krvnih žila i povećava šanse za pojavu hipertenzije, ali i srčanog i moždanog udara. Osobama koje konzumiraju alkohol savjetuje se ograničenje unosa istog.

Hodajte, plivajte, vozite bicikl – krećite se! Fizička aktivnost utjecat će blagotvorno na vaš krvni tlak i učiniti da hipertenzija postane dio vaše prošlosti. Opustite se uz glazbu i duboko disanje te se pobrinite da svaku noć spavate barem 7 sati, u prostoriji bez elektroničkih uređaja. Vaš organizam bit će vam zahvalan te ćete, uz praćenje navedenih smjernica, ubrzo sniziti krvni tlak!