ATOPIJSKI DERMATITIS – znakovi i simptomi

Atopijski dermatitis bolest je s visokom učestalosti. Gotovo u polovici slučajeva javlja se kod djece i to do kraja prve godine djetetovog života. Ovo je ujedno i najčešća dijagnoza koja se postavlja kod dojenčadi. Točan uzrok bolesti još uvijek nije poznat. Ipak, uz pravilnu njegu i liječenje simptome je moguće držati pod kontrolom.

Atopijski dermatitis kod djece

Kod nekih obitelji atopijski dermatitis javlja se kod više članova i u više generacija pa je jasno da geni igraju određenu ulogu u nastanku ove bolesti. Ako roditelji imaju atopijski dermatitis, šanse da ga dobije i dijete su 80 posto. Osim genetike, nastanku bolesti pogoduju i oslabljena kožna barijera i mutacija gena za filagrin, inače esencijalan za razvoj zaštitne kožne barijere.

Klinička slika oboljelih je raznolika. Karakteristični simptomi su crvene i izgrebane promjene na vanjskim dijelovima ruku, nogu, lica i vlasišta. Koža je suha i svrbi, a svrbež može biti toliko nelagodan da utječe na svakodnevne aktivnosti i kvalitetu djetetovog života.

Kortikosteroidna krema za dermatitis

Postoji određena bojazan od korištenja kortikosteroidnih krema u liječenju, no ta je bojazan neutemeljena. Ako se koriste točno prema preporukama liječnika dermatologa, kortikosteroidne kreme od velike su pomoći kod atopijskog dermatitisa. Uz njih se koriste i  emolijensi čija je glavna zadaća održavati kožu hidratiziranom na način da pomaže u stvaranju tankog zaštitnog sloja koji nije propustan, a čija je glavna uloga sprječavanje gubitka vode iz kože.

Dermatitis – liječenje

Postoji nekoliko lijekova i terapija koje se koriste kod atopijskog dermatitisa. Njihov odabir valja prepustiti dermatologu i liječenje provoditi isključivo po njegovim uputama.

Uz propisanu terapiju savjetujemo da koži pristupate nježno. Kod svakodnevnog tuširanja koristite mlaku vodu, a proizvodi za njegu i higijenu kože neka budu pH neutralni. Osobama koje redovito vježbaju savjetuje se tuširanje odmah po završetku aktivnosti i nošenje odjeće od materijala koji „dišu“ kako se znoj ne bi zadržao na koži. Zapamtite: ključ liječenja atopijskog dermatitisa leži u svakodnevnoj i adekvatnoj njezi kože!