Rijetka infekcija stigla do Europe: Prvi simptom su ranice, može zahvatiti i oči, pluća, kosti

Simptomi infekcije počinju lezijama ili ranama blizu mjesta koja su bila izložena gljivicama. Nijedna infekcija ne može zahvatiti oči, pluća te kosti i zglobove.


Rijetka infekcija koju na ljude prenose mačke pojavila se u Europi, točnije u Velikoj Britaniji. Dosad su slučajevi zabilježeni samo u Južnoj Americi, a sada su prvi slučajevi na europskom tlu prijavljeni u Velikoj Britaniji.

Radi se o kožnoj bolestiprilično bolnoj, koja se manifestira između ostalog ranama i čirevima najčešće na rukama.

Zdravstvene službe u Velikoj Britaniji tvrde da su svi dobili gljivičnu infekciju od iste mačke koju je obitelj dovela iz Brazila, gdje su gljivice sve raširenije te postale opasnost za javno zdravlje.

IlustracijaSporotrihoza kod mačaka(Foto: Getty Images)

Sve tri zaražene osobe bile su pozitivne na bakterije Sporothrix brasiliensis, samo jednu vrstu gljivice. Majku, kćer i veterinara ogrebala je ista mačka. Tražili su liječničku pomoć, a svi su se oporavili. Infekcija se uglavnom liječi antifungalnim lijekovima dulje od šest mjeseci, piše Dnevna pošta.

Simptomi infekcije počinju lezijama ili ranama blizu mjesta koja su bila izložena gljivicama. Nijedna infekcija ne može zahvatiti oči, pluća te kosti i zglobove. U rijetkim slučajevima može utjecati na središnji živčani sustav.

Gljivica se širi ugrizom ili ogrebotinom zaražene mačke. Nema zabilježenih slučajeva prijenosa s čovjeka na čovjeka. Rijetko, zaražena osoba može dobiti upalu pluća ako je udahnula spore gljivice, što uzrokuje simptome kao što su otežano disanje, kašalj i groznica.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da gljivične infekcije postaju velika prijetnja javnom zdravlju jer zbog klimatskih promjena okruženje postaje sve pogodnije za njihov razvoj i bujanje.

Sve do sredine devedesetih, gljivica Sporothrix brasiliensis bila je uglavnom nepoznata. Prvi slučajevi zaraze ovim uzročnikom započeli su u Rio de Janeiru, a utvrđeno je da se prijenos na ljude uglavnom događa preko mačje lutalice. Kruženje gljive Sporothrix brasiliensis zabilježen je u Argentini, Paragvaju, Boliviji, Kolumbiji i Panami.

Gljivice iz roda Sporothrix žive uglavnom u tlu i nekim biljkama, no iz nekog razloga u Južnoj Americi su se jako dobro adaptirale na mačke. Prelazak na ljude bio je samo pitanje vremena, au Argentini je primjerice od 2011. godine učestvovao broj zaraženih osoba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr