Vlasti i roditelji optužili medicinsku sestru: ''Čim sam to vidjela na ruci svoje kćeri, znala sam da nešto nije u redu''

Medicinska sestra u Španjolskoj optužena je da je desetima djece dala lažna rutinska cjepiva, a istraga se sada proširuje na dodatnih 400 djece koje je nedavno cijepila.


Čim je Laura Alonso vidjela prozirnu tekućinu na ruci svoje kćeri, znala je da nešto nije u redu.

Upravo je dovela svoju dvogodišnjakinju na cijepljenje protiv vodenih kozica u ambulantu u Santurtziju, općini u španjolskoj Baškiji. Osim boje tekućine, bilo je još detalja koji su pobudili njezinu sumnju, a brzina kojom je postupala Medicinska sestra nije se činila uobičajenom.

“Bilo je nemoguće primijeniti cjepivu tom brzinom, nije bilo vremena da se unese doza”, rekla je za Euronews Alonso, koja također radi kao medicinska sestra. Mjesecima kasnije primila je poziv iz baskijske zdravstvene službe. Nakon pritužbe nekoliko roditelja odlučilo je provesti istraživanje kako bi se provjerio stupanj imuniteta djece cijepljene u klinici.

Testirano je pedesetak mališana cijepljenih u klinici, a bili su podijeljeni u dvije skupine prema tome koja ih je primila medicinska sestra. Otkrili su da većina onih koje je cijepila određena medicinska sestra, koja zasad nije imenovana, nije bila propisno cijepljena.

Lokalne vlasti pokrenule su grupni spor protiv medicinske sestre, koja će svjedočiti na sudu, pod optužbom da je djeci davala lažnu rutinsku cjepivu.

Osim vlasti, i 42 obitelji podnijele su zajedničku tužbu zbog sumnji u pronevjeri javnih sredstava i krivotvorenja dokumenata. Prema riječima odvjetnika obitelji, razmatraju proširenje tužbe na zločine protiv javnog zdravlja.

Regionalne zdravstvene vlasti potvrdile su da je medicinska sestra na dopustu, a istraga je proširena na još 400 djece.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr