Zabrinjavajući podatke: Strahuje se da će ovaj problem zahvatiti pola svijeta

Više od polovice svjetske populacije do 2035. borit će se s problemom prekomjerne tjelesne težine ili s pretilošću, ne poduzmu li se dotad odgovarajući koraci da se to spriječi, stoji u novom izvješću Svjetske federacije za borbu protiv pretilosti.


Atlas Svjetske federacije za borbu protiv pretilosti predviđa da će 51 posto stanovništva našeg planeta, odnosno više od četiri milijarde ljudi, biti pretilo ili patiti od prekomjerne težine u sljedećih 12 godina.

U izvješću se ističe da će stope pretilosti osobito brzo rasti među djecom i stanovništvom zemalja sa srednjim i niskim prihodima.

Kazavši da podaci govore sami za sebe i da predstavljaju vrlo “jasno upozorenje”, Louise Baurpredsjednica Federacije, rekla je da tvorci politike moraju odmah djelovati kako bi se spriječilo pogoršanje stanja.

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica da stopa pretilosti najbrže raste među djecom i adolescentima“, rekla je.

“Vlade i kreatori politike u svijetu moraju učiniti sve što mogu da bi se izbjegao prijenos zdravstvenih, društvenih i ekonomskih troškova na mlađe generacije.”

Izvješće ukazuje na to da bi se pretilost među djecom mogla više nego udvostručiti u odnosu na stopu iz 2020. godine.

“Preciznije, do 208 milijuna dječaka i 175 milijuna djevojčica u opasnosti je da se do 2035. godine suoči s tim problemom”, stoji u izvješću.

Organizacija predviđa i da će do 2035. godine svijet na povezane s pretilošću trošiti više od četiri milijarde dolara godišnje ili tri posto globalnog BDP-a.

Nijedan autor izvješća ne ističe da ne okrivljuju pojedince, već pozivaju da se svijet fokusira na društvene, okolišne i biološke čimbenike koji mogu utjecati i uzrokovati prijetnju.

U procjenama je Federacija koristila indeks tjelesne mase (ITM), koji označava odnos između tjelesne težine i tjelesne visine.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, BMI iznad 25 znači da osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu, a iznad 30 da je pretila.

Godine 2020. u spomenutu je kategoriju spadalo oko 2,6 milijardi ljudi, odnosno 38 posto svjetske populacije.

Izvješće je također pokazalo da se u gotovo svim zemljama u srednjim godinama predviđa najveći porast pretilosti stanovništvaazijske i afričke države s niskim i srednjim prihodima.

Podaci će sljedeći tjedan biti predstavljeni kreatorima politike Ujedinjenih naroda i državama članicama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr