Njemačka gotovo u potpunosti zamijenila ruski plin: Evo kako je riješio problem

Njemačka je gotovo u potpunosti nadoknadila gubitak ruske opskrbe plinom zahvaljujući velikom povećanju uvoza iz Norveške, Nizozemske i Belgije, nakon što je Moskva prošle godine smanjila opskrbu zbog zapadne potpore Ukrajine.


Između 2017. i kraja veljače 2022. Njemačka je u prosjeku uvozila 77 teravat sati prirodnog plina mjesečno, minus izvoz, koji se koristi za pokrivanje nacionalne potrošnje i punjenje skladišta, prema internom dokumentu Njemačke savezne agencije za plin, izvještava dpa.

Nasuprot tome, neto uvoz od rujna 2022. do kraja siječnja – što znači bez ruske isporuke plina – iznosio je 72,7 teravatsati mjesečno. Osim toga, Njemačka je u siječnju uvezla oko 4 teravatsata ukapljenog prirodnog plina (LNG) preko novih LNG terminala na njemačkim obalama.

U prosjeku je 26 teravatsati prirodnog plina mjesečno stizalo u Njemačkoj iz Norveške između 2017. do kraja veljače 2022., navodi se u dokumentu, a nakon prestanka ruskih isporuka ta je količina porasla na 41 teravatsat.

U međuvremenu, neto uvoz iz Nizozemske porastao je s 2 na 25 teravatsata, dok su tokovi plina iz Belgije porasli s oko 2 teravatsata na oko 23 teravatsata mjesečno u prosjeku od rujna.

Brojke pokazuju i značajan pad njemačkog izvoza prirodnog plina, primjerice u Švicarsku.

Savezna agencija nastavlja opskrbu Njemačke plinom ocjenjivati ​​kao stabilnu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr