Prošlo je 30 godina od tragične smrti legendarnog Tomislava Ivčića: Pjesme i danas žive..

NEPREŽALJENI PJEVAČ

Foto: Obiteljski album

Na današnji dan prije 30 godina u automobilskoj nesreći tragično je preminuo velikan hrvatske glazbe Tomislav Ivčić. Nastradao je u Zagrebu

Rođen u Zadru 1953. godine,Tomislav Ivčićje već 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja u Hrvatskoj, ali i na cijelom prostoru tadašnje Jugoslavije.

Već u ranoj mladosti postao je jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora s bogatim glazbenim opusom. Stigao je u Zagrebu kao srednjoškolac, ovdje upoznao buduću supruguSlavicus kojom se vjenčao 1979. Dobili su troje djece –Izabelu,KristinujaIvana.

Foto: Dnevni avaz/PrivatniAlbum/Facebook

U karijeri je napisao više od 200 pjesama i izdao 23 albuma prodana u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja.

Foto: Obiteljski album

Sjajna karijera tragično je prekinuta 4. ožujka 1993. godine. Tomislav je svojom Mercedesom pokušao izbjeći pješakinju koja je istrčala na kolnik. Prešao je u traku za suprotni smjer i frontalno se sudario s drugim automobilom. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, a iza njega ostali su supruga Slavica i troje djece.

Foto: Privatni album

Iako su prošle već 30 godina, njegove pjesme i dalje žive. Slušaju ih i nove generacije. Najpopularnija je ‘Večeras je naša fešta’. Pjesma koja je od objave 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije, i dan danas nezaobilazna je na veseljima, a zbog ‘Kalelarge’ mnogi su odlučili posjetiti Zadar.

Nesuđeni političar

Bio je na izborima 1993. kao kandidat HDZ-a. Osvojio je mjesto, ali je poginuo iste godine Za vrijeme rata Ivčić je napisao pjesmu ‘Stop the War in Croatia’, koja je bila hit u Australiji

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr