Uefa kaznila Osijek i Rijeku! Prijeti im izbacivanje iz Europe

ŽESTOKA ODLUKA

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zbog novog pravilnika koji je Uefa donijela 2022. godine, Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova, klubovi su kažnjeni zbog nezadovoljavanja traženih kriterija.

Uefa žestoko je kaznila 11 klubova zbog neplaćenih obveza u roku od 90 dana, a najteže su kažnjeni Rijeka s 450.000 eura i Osijek s 450.000 eura plus dodatnih 150.000 eura zbog recidiva.

Naime, zbog novog Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova, koji je Uefa izglasala 2022. godine, klubovi su kažnjeni jer nisu zadovoljili tražene kriterije koje su morali zadovoljiti za licenciranje.

Uefa ih je uvjetno kaznila izbacivanjem iz Europe, s time da Rijeka ima probno razdoblje od jedne godine, a Osijek na dvije. Žestoku odluku donijeli su nakon tri provjere, u srpnju i listopadu 2022. i siječnju 2023. godine.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Nisu ispunili kriterije

“U slučajevima Osijeka i Rijeke utvrđeno je da ti klubovi nisu ispunili kriterije za licenciranje klubova jer su imali dospjele obveze u ožujku 2022. Klubovi se moraju pridržavati tih kriterija kako bi dobili licencu potrebnu za ulazak u Uefina klupska natjecanja, a kao rezultat njihovog neispunjenja kriterija izrečena im je kazna od 450 tisuća eura koliko odgovara prihodima koje je svaki klub zaradio sudjelovanjem u Konferencijskoj ligi”, obrazložili su iz Uefe.

Osim spomenuta dva hrvatska kluba, još su četiri kažnjena iz Europe. Ostali klubovi su Aris Thessaloniki FC, FC Astana , FK Borac Banja Luka , CFR 1907 Cluj , Floriana FC , Konyaspor , FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk i ŠD NK Olimpija Ljubljana.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr