Rusi su na korak do preuzimanja Bahmuta. Volodimir Zelenski: Nećemo odustati, borit ćemo se!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi vojni zapovjednici donijeli su odluku da će nastaviti braniti istočni ukrajinski grad Bahmut

Prvi put u osam mjeseci, Rusi su na pragu zauzimanja malog ukrajinskog grada koji je već napustio više od 90% predratnog stanovništva.

Ukrajinska obrana ui oko istočnog grada Bakhmuta bila je pritisnuta kombinacijom intenzivne topničke, minobacačke vatre i zračnih napada te značajnim angažmanom kopnenih snaga, kako ruskih regularnih vojnika tako i lovaca privatne vojne tvrtke Wagner, piše CNN.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ako i kada Bahmut padne, moglo bi biti zanimljivo ponovno procijeniti jesu li ruske snage poboljšale svoju taktiku, učeći na popisu pogrešaka koje su do sada učinile u ovom sukobu i konačno kapitalizirajući svoju brojčanu i vatrenu moć.

Odgovor – vjerojatno ne.

Mick Ryan, bivši australski general i autor newslettera WarInTheFuture, kaže da bi “ukrajinske oružane snage mogle procijeniti da su postigle sve što su mogle, ostajući na svojim obrambenim položajima oko Bahmuta, te da je važnije očuvanje snaga za bitke koje slijede”.

Ali ukrajinsko povlačenje ne znači katastrofu ako se provede na uredan način.

“To treba tretirati kao rutinsku taktiku, a ne kao vjesnika katastrofe”, kaže Ryan.

Zelenski: Nastavljamo braniti Bahmuta!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi vojni zapovjednici donijeli su odluku da će nastaviti braniti istočni ukrajinski grad Bahmut, koji ruske snage i plaćenici Wagnera očajnički pokušavaju osvojiti već mjesecima. Informacija o sastanku Zelenskog sa zapovjednicima ukrajinske vojske navodi se u priopćenju poslanom ureda ukrajinskog predsjednika.

“Na sastanku se detaljno razmatrala situacija u Bahmutu”, stoji u priopćenju pa se dodaje: “Sudionici su se odlučili da će nastaviti s defenzivnim operacijama i daljnjim jačanjem naših pozicija u Bahmutu.”

Osim Zelenskog i vojnih zapovjednika, na sastanku su bili šef predsjedničkog ureda Andrij Jermak, šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov, ukrajinski premijer Denis Šmihal i glavni tajnik Nacionalnog vijeća za obranu i sigurnost Oleksij Danilov.

ISW: Ukrajinske snage provode ograničeno borbeno povlačenje u istočnom Bahmutu

Čini se da ukrajinske snage “provode ograničeno borbeno povlačenje” u istočnom Bahmutu, ali nastavljaju nanositi velike gubitke ruskim snagama koje napreduju, tvrdi američki Institut za proučavanje rata u svom najnovijem ažuriranju.

Iako je još prerano reći koje su namjere Ukrajine, obrana Bakhmuta “i dalje je strateška čvrsta” i da možda slijedi “postupno borbeno povlačenje kako bi se iscrpile ruske snage kontinuiranim urbanim ratovanjem”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr