Reporterka Dnevnika Nove TV o radioaktivnim gromobranima: “U Hrvatskoj ih je još barem 60, mogu se prenamijeniti za prljavu bombu”

Ivana Kopčić, reporterka Dnevnika Nove TV, otkrila je koliko je još radioaktivnih gromobrana na hrvatskim krovovima te jesu li štetni.


Srbijanska policija još uvijek ne otkriva detalje o tome kako se hrvatski trojac domogao glave radioaktivnog gromobrana, dok hrvatska policija slučaj ne želi komentirati jer se on odvio na teritoriju Republike Srbije.

U Hrvatskoj su svi radioaktivni gromobrani morali biti uklonjeni do kraja 2005. godine. U tom trenutku diljem zemlje bilo ih je postavljeno gotovo 500, ali zakon do danas nije u potpunosti proveden, pa se procjenjuje da ih u različitim zgradama ima još barem 60, izvijestila je Ivana Kopčićreporterka Dnevnika Nove TV.

Glava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u HrvatskuIvana KopčićFoto: DNEVNIK.hr

Njihovo uklanjanje je prilično skupo, ali je vrijednost na crnom tržištu još veća. Jedan takav radioaktivni gromobran može se pretvoriti u takozvanu prljavu bombu. Točnije, dio ovog tipa gromobrani proizvođači stavljaju u običnu bombu, a ona nakon eksplozije počinje širiti radijaciju. Velika je vjerojatnost da su uhićeni muškarci htjeli zaraditiali ovakvim nepromišljenim potezom jedino su uspjeli ugroziti svoje i tuđe zdravlje, kaže Kopčić.

Za zbrinjavanje dijela takvih gromobrana svojevremeno je bio zadužen Institut Ruđer Bošković, a točnim dokazima onih koji su očito zaboravljeni na zgradama trebao bi se pozabaviti Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, no godinama nije bilo problema.

Glava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u HrvatskuGlava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u HrvatskuFoto: Carina Republike Srbije

“Danas, nakon našeg upita, Ravnateljstvo civilne zaštite dostavilo je pisani odgovor u kojem stoji kako će se uspostaviti Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a isto vrijeme i središnje skladište u kojem će se pohraniti svi preostali radioaktivni gromobrani. No, iako takvi gromobrani stoje zaboravljeni na vrhovima brojnih zgrada – velika većina njih ne djeluje, baš zato što je radioaktivni element oslabio”, rekla je Kopčić u Dnevniku Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr