Reporterka Dnevnika Nove TV o radioaktivnim gromobranima: “U Hrvatskoj ih je još barem 60, mogu se prenamijeniti za prljavu bombu”

by | ožu 7, 2023 | Vijesti | 0 comments

Ivana Kopčić, reporterka Dnevnika Nove TV, otkrila je koliko je još radioaktivnih gromobrana na hrvatskim krovovima te jesu li štetni.


Srbijanska policija još uvijek ne otkriva detalje o tome kako se hrvatski trojac domogao glave radioaktivnog gromobrana, dok hrvatska policija slučaj ne želi komentirati jer se on odvio na teritoriju Republike Srbije.

U Hrvatskoj su svi radioaktivni gromobrani morali biti uklonjeni do kraja 2005. godine. U tom trenutku diljem zemlje bilo ih je postavljeno gotovo 500, ali zakon do danas nije u potpunosti proveden, pa se procjenjuje da ih u različitim zgradama ima još barem 60, izvijestila je Ivana Kopčićreporterka Dnevnika Nove TV.

Glava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u HrvatskuIvana KopčićFoto: DNEVNIK.hr

Njihovo uklanjanje je prilično skupo, ali je vrijednost na crnom tržištu još veća. Jedan takav radioaktivni gromobran može se pretvoriti u takozvanu prljavu bombu. Točnije, dio ovog tipa gromobrani proizvođači stavljaju u običnu bombu, a ona nakon eksplozije počinje širiti radijaciju. Velika je vjerojatnost da su uhićeni muškarci htjeli zaraditiali ovakvim nepromišljenim potezom jedino su uspjeli ugroziti svoje i tuđe zdravlje, kaže Kopčić.

Za zbrinjavanje dijela takvih gromobrana svojevremeno je bio zadužen Institut Ruđer Bošković, a točnim dokazima onih koji su očito zaboravljeni na zgradama trebao bi se pozabaviti Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, no godinama nije bilo problema.

Glava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u HrvatskuGlava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u HrvatskuFoto: Carina Republike Srbije

“Danas, nakon našeg upita, Ravnateljstvo civilne zaštite dostavilo je pisani odgovor u kojem stoji kako će se uspostaviti Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a isto vrijeme i središnje skladište u kojem će se pohraniti svi preostali radioaktivni gromobrani. No, iako takvi gromobrani stoje zaboravljeni na vrhovima brojnih zgrada – velika većina njih ne djeluje, baš zato što je radioaktivni element oslabio”, rekla je Kopčić u Dnevniku Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr

Reporterka Dnevnika Nove TV o radioaktivnim gromobranima: “U Hrvatskoj ih je još barem 60, mogu se prenamijeniti za prljavu bombu”