Nisu ih uspjeli slomiti Turci ni brojni ratovi: Još se ne zna tko je kriv za urušavanje 500 godina starog nemjerljivog blaga

U Iloku su se uništile zidine iz 15. stoljeća koje su zaštićeno kulturno dobro. Iločani su tužni jer su one simbol grada. Razlog urušavanja još se istražuje, ali sumnja se na radove – na rekonstrukciji.

GalerijaUrušio se dio zidina u Iloku - 4 Urušio se dio zidina u Iloku - 3 Urušio se dio zidina u Iloku - 2 +4Urušio se dio zidina u Iloku - 1


Srednjovjekovna utvrda najistočnijeg grada Hrvatske. Iločke zidine. Nisu ih uspjeli slomiti Turci ni brojni ratovi. Stare i očuvane više od 500 godina. Sve do danas. Priču donosi Matea Ćorić.

“Velika šteta jer je Ilok poznat po zidinama. Netko je negdje pogriješio. Ne znam tko, ali greška je napravljena”, rekla jeŽeljka Špoljarićbr.

“Svima nam je žao ovdje. Ovo je stvarno užas”, rekao jeTihomirbr.

Urušilo se desetak metara zidina. U tijeku su radovi na rekonstrukciji koji su počeli prošle godine pa se postavlja pitanje je li sve izvedeno po pravilima struke. Iz osječke tvrtke koja je izvođač bez odgovora.

Djelatnici nadzora održali su sastanak s gradonačelnikom. Točan uzrok još se istražuje.

“Prema istom projektnom rješenju sanirali smo više od stotinu metara zida. Ovo stanje na ovoj poziciji bit će ispitano”, rekao je.Darko Ojvanglavni nadzorni inženjer.

Kažu da se urušavanje zidova dogodilo na istom mjestu koje je već popravljano 60-ih godina.

“Imamo stare fotografije s vrlo velikim oštećenjima u obliku pukotina koje su prema ondašnjem načinu u najboljoj mjeri rađeni”, rekla je pročelnica konzervatorskog odjela u Vukovaru. Zdenka Predrijevac.

Sreća u nesreći je da se urušavanje dogodilo tijekom noći pa nitko nije stradao. u blizini je školsko igralište. Urušavanje bi se moglo nastaviti pa se građani radovima ne bi trebali približavati.

Gradonačelnica ne vjeruje da je riječ o ljudskoj pogrešci. Kažu da je grad nadgledao radove.

“O odgovornosti tek možemo pričati kada se analiziraju svi relevantni podaci. Jasno da je nadgledano, imamo sve, ugovoren nadzor, pazite da je ogroman projekt i stručni ljudi su uključeni”, rekla jeMarina Budimir, gradonačelnica Iloka.

Muzej Grada Iloka nije imao uvid u radove. Kustos Marko Kevo kaže da je vrijednost zidina nemjerljiva, one su zaštićeno kulturno dobro.

“Kada odete u bilo koji dio svijeta, Europe pa Hrvatske i spomenete Ilok svi više manje poistovjećuju Ilok s vinom i sa zidinama. Iločke zidine su i turistički brend Iloka. Možemo ih sa značajem usporediti s dubrovačkim i stonskim zidinama”, rekao je Marko Kevo. , kustos, Muzej grada Iloka.

Od obnove se ne odustaje. Godinama se u zidine nije ulagalo, ovaj projekt financiran je europskim sredstvima i trebalo bi ga popraviti.
Ali prije svega treba popraviti urušeni dio. Zidine su simbol grada stoljećima, uz njih su odrasle brojne generacije. Zato je Iločanima teško prihvatiti da su doživjele ovakvu sudbinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr