Od sljedećeg mjeseca dio umirovljenika imaće koji euro više, ali drugi nisu te sreće: “S 500 eura se ne može živjeti”

Neki će si od mirovine ipak moći priuštiti koje jaje više za Uskrs jer će im mirovina biti veća. Međutim, veća mirovina bit će umirovljenicima – s većim mirovinama. Isplata bi trebala biti u travnju. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

GalerijaUmirovljenici o mirovinama - 4 Umirovljenici o mirovinama - 3 Umirovljenici o mirovinama - 2 +0Umirovljenici o mirovinama - 1


Godine 2009. to je trebala biti privremena antirecesijska mjera. “To jest bilo teško, bolno, ali je bilo nužno”, rekla jeJadranka Kosor.

Umirovljenici s mirovinama većim od prosječne plaće iz svog su džepa plaćali doprinos za zdravstveno osiguranje. Iznosio je 3 posto. Umjesto dvije, taj je namet potrajao – 14 godina. Vlada sada planira stati na kraju te prakse. Svi umirovljenici čije su mirovine otprilike 1000 eura – od sljedećeg mjeseca imat će koji euro više.

“Uopće mi nije jasno zbog čega se to nije puno puno ranije napravilo”, kažeVišnja Fortuna iz Matice umirovljenika. Umirovljenika s tolikim primanjima ima 32.000. Mladen, Mate i Ana nemaju tu sreću.

“Nama ne vraćaju ništa kad nam nisu ništa ni skinuli, nisu imali što ni skinuti ni vratiti”, rekao je Mladen Stošijić.

Staža u mirovini itekako imaju, pa već znaju i neke torte – kako preživjeti.

“S 500 eura se ne može živjeti”, požalila se Ana Stošijić.

“Kad imaš režiju 400, onda sa 100 se prehrani mjesec dana. To moraš velike akrobacije raditi. Ti kupiš kilu šnicla, moraš rasporediti na 10 dana, ja pola šnicla, žena pola”, rekao je Mladen Stošijić.

Uz smijeh ekipa Dnevnika upoznaju s Pavicom Mišar – jednom od najstarijih Ogulinki.

“Nisam luksuzna, dosta sam skromna”, kaže i dodaje da su za nju luksuzna odjeća i kozmetika. “Vlada ne misli kada donosi odluke za nas umirovljenike da bismo imali nešto, da bismo mogli pristojno živjeti.

Svi građani u Hrvatskoj žive teško, ali umirovljenici nažalost preteško, kaže Fortuna. Jer u utrci rastaizmeđu mirovine i cijena – pobjedu uvijek odnesu – cijene.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr