'KAKVE SU TO LEZBIJSKE FORE, ŠIRITE BOLEŠTINE PO GRADU!' Žurio poslom, pa poludio kad je vidio djevojke: 'Provociraj me, odmah se pustite'

Foto: Darko Tomas/CROPIX

Autor: Dnevno.hr

Dostavljač Glova Ante (35) obrušio se u Zagrebu na dvije djevojke na ulici koje su se držale za ruke, pritom im vičući da su lezbijke i da “šire bolesti”.

Ne, na kraju je Ante osuđen samo za remećenje javnog reda i mira, ali ne i za diskriminaciju djevojaka, jer ga je policija i prijavila, piše Danica.

Naime, prema presudi, on je lani u kolovozu oko 23.20 sati, vozeći se zagrebačkom Ilicom, prišao djevojkama “koje su šetale ulicom i tom prilikom su se držale za ruku te su na sav glas počeli vikati: ‘Kakve su to lezbijske fore, širite boleštine po. gradu, provocirate me, ne držite se za ruke, odmah se pustite’.

Razmislio o svom ponašanju

“Nakon toga je vozeći se biciklom pratio iste koje se nisu obazirale na njega, te je cijelo vrijeme vikao na njih i negodovao zbog njihovog držanja za ruke, a nakon kraćeg vremena prednjim kotačem bicikla je prišao blizu noge jedne od djevojaka. Potom je na sav glas nastavio vikati na njih riječima: ‘Kakvo je to ponašanje, jeste li normalni, ne možete se tako ponašati na ulici’. Dakle, na javnom mjestu vikom je remetio javni red i mir”, zaključila je prekršajna sutkinja.

Zbog tog prekršaja Ante je kažnjen sa 159 eura te mora platiti 26,5 eura troškova. No, oslobođen je optužbe za prekršaj iz Zakona o diskriminacijiodnosno da je djevojkama “stvorio neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje na temelju njihovog društvenog položaja i izazivao osjećaj straha, uznemirenosti i nelagode”.

Ante se na sudu branio kako zarađuje samo 5000 kuna kao dostavljač te je razmislio o svom ponašanju i smatra kako “zaista nije postupio u redu što se na taj način obrati djevojkama”.

Oslobođen za kazneno djelo diskriminacije, ‘krivac je policija’

“Žao mi je, dosad nisam nikad kažnjavan, nisam imao namjeru nešto loše učiniti. Kada sam im se približio biciklom, ispričao sam tim djevojkama odmah jer sam vidio da je jedna djevojka uznemirena. A to sam učinio i kasnije u prisustvu policajca”, branio se Ante.

Ali kako to da je oslobođen za kazneno djelo iz Zakona o diskriminaciji, koje je puno teže od remećenja javnog reda i mira? Sudac navodi da je krivac – policija.

“Iz zakonskog opisa proizlazi da se navedeni prekršaj može počiniti samo s izravnom namjerom propisanim Prekršajnim zakonom jer zakonsko obilježje sadrži pojam “s ciljem”.

Stoga je ovlašteni tužitelj u činjeničnom opisu prekršaja trebao izričito navesti da je okrivljenik u nakani prouzročenja straha ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja oštećenima zbog “njihovog društvenog položaja” vikao na iste, te je na taj način potvrdio njihovo dostojanstvo”, zaključuje sutkinja.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr