Djevojčica (6) ostala bez noge u ruskom napadu. Sad ima novu protezu. I opet se smije i pleše!

ČUDESNA PRIČA

Foto: screenshot/Youtube

Saša Paskalj (6), koja je zbog ruskog raketiranja njezine kuće u mjestu Zatoka ostala bez noge, dobila je bioničku protezu s kojom može voditi aktivan život.

Ruski avioni raketirali su 16. svibnja 2022. Odesu. Projektil je uništio rekreacijski centar i okolne vikendice u gradu Zatoku, uključujući i kuću obitelji Oleksandre Paskalj, šestogodišnje djevojčice koja je ostala zakopana u ruševinama.

Majka Marija imala je višestruke ozljede od gelera i djelomično je izgubila sluh. Djevojčica je preživjela, ali je izgubila nogu. Više od dva tjedna provela je na intenzivnoj njezi, imala je otvoreni prijelom ruke, četiri slomljena rebra, ozljedu glave i više rana od gelera. Nažalost, unatoč trudu liječnika, nogu su joj morali amputirati jer su ozljede bile preteške, pišeCenzor.NET

‘Boji se sirena, ne spava…’

– Na lijevu nogu pala joj je građevinska ploča. Zbog toga su liječnici dugo pokušavali, ali nisu mogli spasiti njezinu nogicu. Malo po malo njoj postaje bolje, kako kažu – vrijeme liječi. Sada je jako neraspoložena, plače da je boli noga. Boji se sirena, ne spava dobro, budi se i kaže da je jako boli noga. Želi tišinu, mir i da nitko ne dira i ne uznemirava – ispričala je majka djevojčice.

Prije nego što se Oleksandra bavila plesom i gimnastikom, sudjelovala je na natjecanjima i osvajala je nagrade.

Krajem srpnja 2022. Marija i Oleksandra Paškalj bile su na rehabilitaciji u Austriji. Tamo je u listopadu Saša dobila svoju prvu protezu i ponovno počela učiti hodati, a ruku lječnici su joj stavili iglu kako bi kosti srasle.

Zahvaljujući humanitarnom prikupljanju sredstava zaposlenicima Odjela za financije Gradskog vijeća Odese, Saša Paskalj je dobila najsuvremeniju bioničku protezu, koja je izrađena u medicinskom centru za protetičku i ortopedsku skrb “Tellus”, uzimajući u obzir potrebe svih djevojaka i daje joj priliku da vodi aktivan život, navedeno je na web stranici gradskog vijeća Odese.

Trenutno je malena sportašica na rehabilitaciji i vraća se treninzima gimnastike kojom se bavi od svoje treće godine.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr