SENZACIONALNO OTKRIĆE PORED VUKOVARA! Pronađena životinja bez očiju: Mislili su da je ovdje izumrla još 1984. godine

Fotografija: Wikipedia/Galina Gouz

Autor: Dnevno.hr

Godinama se mislilo kako je “slijepo kuče” koje je u 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća živjelo na području Srijema od Vinkovaca prema Srijemskoj Mitrovici izumrlo, no sada iz Vučedola kod Vukovara stižu nevjerojatne vijesti. Slijepo kuče je i dalje među nama što je prava ekološka senzacija koju nitko nije očekivao, a pronađena je u vrtu medicinske kozmetičarke Diana Molnar.

“Godinama obrađujemo vrt i izvrsno uspijeva povrće, no prošle godine muž Robert primijetio je da nedostaje crvenoga luka na gredici. Pitao me zašto sam čupala što me iznenadilo, a pravi je šok uslijedio dva tjedna kasnije kada smo zatekli opustošen vrt. Izgledao je kao brenerom spaljen. Luka uopće nije bio, nestale su i stabljike luka, dok su stabljike krumpira ostale, ali gomolja nije bilo. I plodovi jagoda su bili pojedeni. Doznali smo od susjede Anđelke da plodove jede slijepo kuče”, rekla je Molnar za Hrvatski radio Vukovar.

Slijepo kuče jede sve pred sobom

Od spomenutog susjeda i njegove supruge Anđelke čuli su da “beštija” u njihovom vrtu već 17 godina živi slijepo kuče. “Prolazila sam kraj vrta i vidjela da se stabljika poriluka trese, a zatim postupno nestaje u zemlji. Pozvala sam muža koji je štihačom presjekao kanal i iz zemlje izvalio čudnu dlaku životinju veću od krtice, bez repa, bez očiju. Na internetu smo doznali da se radi o slijepom kučetu koje živi u Vojvodini”, ispričala je Snježana.

Ispričala je kako je imala dosta problema zbog slijepog psa. Svake je godine vrt selila, kaže, na drugu lokaciju, ali bez uspjeha. Životinja bi se redovito selila i uništavala urod.

Genska istraživanja

Odmah nakon ove dojave na teren je izašaoPavao Dragičević iz Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije koji je temeljem poslanih fotografija potvrdio da se radi upravo o slijepom kučetu, vrsti koja se još od 1984. smatra izumrlom.

“Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genska istraživanja kako bismo doznali porijeklo ovih vučedolskih glodavaca o čijem sam pronalasku već obavijestilo ministarstvo. Ponudit će vlasnicima parcela neko prihvatljivo rješenje, primjerice platiti im nastalu štetu ili možda uhvatiti životinje i preseliti ih na neku drugu lokaciju”, rekao je Dragičević.

Radosnu vijest prokomentirala je i poznata vukovarska spisateljica Tanja Belobrajdić.

“Vidi, nikad čula, ali nikad nije kasno naučiti. Znači, ‘aunas’ nema čega nema. Slijepo kuče, dakle. Pa kaže: “Slijepo kuče u 19. stoljeću i početkom 20. stoljeća živjelo je na području Srijema od Vinkovaca prema Srijemskoj Mitrovici. Od 1984. godine smatra se izumrlom vrstom. No iz Vučedola kod Vukovara stižu senzacionalne vijesti. Slijepo kuče nije izumrlo!” Jasno da nije. Ubuduće da znate, ako želite vidjeti kuče slijepo, dođite u Vukovar, prosimo vas lijepo”, poručila je.

Ako želite vidjeti kuče slijepo, dođite u Vukovar, prosimo vas lijepo!

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr