Ministarstvo zdravstva izdalo priopćenje povodom prosvjeda: Protiv čega se uopće protestira?

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Svjesni smo da zdravstveni sustav nije optimalan i da funkcionira uz niz desetljeća postojećih teškoća, no odlučno smo ga reformirati, stoga je utemeljena strukturna reforma, kažu iz Ministarstva zdravstva

Povodom današnje prosvjede liječnika na Markovom trgu u Zagrebu, Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Tko to danas protestira?

Čelnica jedne od udruga liječnika obiteljske medicine na jednoj od konferencija za medije, nakon održanog sastanka u Ministarstvu zdravstva, nastojala je uvjeriti medije u „ispravak netočnog ministarskog savjeta“ da plaćanja i primanja nisu istoznačnice. Ne, neosporno je da kućni proračun pune primanja, ne samo plaća i to je važno.

Primanja, koja ne čine samo plaće i koeficijenti, većini liječnika donose izdašne iznose na mjesečnoj razini i to ne samo za hrvatsku već i za uvjete razvijenijih država. Značajne iznose koje čine prihodi redovitog rada, konačno plaćenih prekovremenih sati, dežurstva, pripravnosti, predavanja i provođenja kliničkih studija.

PRATITE LIVE: TISUĆE LIJEČNIKA PROSVJEDUJE NA TRGU

Samo u 2022. godini trošak svih zaposlenih u zdravstvu – njih oko 75 tisuća, koji plaćamo svi zaposleni i Vlada, iznosio je 1,6 milijardi eura što je 43% više od troška zaposlenih u 2016. godini. Ako sagledamo prosječnu plaću u zdravstvu u protekle četiri godine, prema Državnom zavodu za statistiku, porasla je za 36,6%. Izdaci za primanja zdravstvenih radnika u hrvatskom zdravstvenom sustavu iznose oko 35% ukupnog troška hrvatskog zdravstvenog sustava.

I dok broj liječnika i djelatnika u sustavu godinama kontinuirano raste, broj stanovnika se smanjuje. Brojke su neumoljive. U razdoblju od 2016. do danas broj osiguranika pao je za 150.000, dok je broj zaposlenih u sustavu porastao za nešto više od 9000 djelatnika. Uz navedeno, zdravstveni proračun sa svim intervencijama iz državnog proračuna premašuje 4 milijarde eura. Najveći dio tog iznosa odlazi upravo na materijalna prava djelatnika u zdravstvu

Svim liječnicima i zdravstvenom osoblju koji su tijekom epidemije korone provodili dane i noći u bolnicama, ordinacijama, domovima zdravlja i vozilima hitne medicine, spašavajući živote teško oboljelih i danas treba skinuti kapu u znak zahvalnosti za njihovu požrtvovnost.

Jesu li liječnice i liječnici koji nisu mogli raditi u to vrijeme bili zakinuti za pune i redovite plaće?

Glasa se tada nije čulo od Hrvatske liječničke komore.

Kada je u Hrvatskoj stiglo cjepivo protiv korone i kada je trebalo što prije procijeniti samo starije i zdravstveno ugrožene pacijente, već brojnu punoljetnu populaciju, tada su krenuli javni otpori određenim udrugama liječnika obiteljske medicine i njene čelnice. Isto se ponovilo kada smo se uoči dolaska varijante Omikron koronavirusa spremali organizirati za potrebu brzog antigenskog testiranja hrvatskih građana. Ali, kada su stizali vapaji hrvatskih pacijenata da ne mogu doći do svojih liječnika obiteljske medicine, tada od te udruge glasa nije bilo!

Vrijedi podsjetiti da su Vlada i Ministarstvo zdravstva ovlastili Hrvatsku liječničku komoru za licenciranje liječnika, da li su joj javne vlasti. Članstvo je u komori obavezno i ​​svi liječnici plaćaju obaveznu članarinu. Ta ista Hrvatska liječnička komora sada prosvjeduje protiv te iste Vlade u načinu sindikata te viši prihod usmjerava u aktivnosti od kojih velika većina članova – liječnika, nema koristi.
Ukoliko je komora doista stala do materijalnih prava liječnika može smanjiti svoju obveznu članarinu.

Kontradiktorno je i što se najavljuje prosvjed o materijalnim pravima liječnika u trenutku kada su počeli pregovori o granskom kolektivnom ugovoru.

Upravo ova Vlada i ministarstvo vratili su Hrvatskom liječničkom sindikatu reprezentativnost, da bi u kolektivnom pregovaranju postizali bolja materijalna prava hrvatskim liječnicima. I upravo u trenutku kada su ti pregovori započeli sindikat javno prosvjeduje? Da li tada možemo smatrati pregovaranje o materijalnim pravima zaposlenih u zdravstvu u dobroj vjeri?

Na temelju svega rečenog, pitanje je tko to danas protestira i zašto? Protiv koga i protiv čega? Protiv Vlade koja je svojim odlukama sve ovo vrijeme poboljšala materijalni položaj liječnika i zaposlenika u zdravstvu? Protiv ministra koji stalno poziva na dijalog i zajedničko traženje rješenja, čija su vrata stalno otvorena za sve koji žele i mogu doprinijeti boljem hrvatskom zdravstvu?

Protiv čega?

Svjesni smo da zdravstveni sustav nije optimalan i da funkcionira uz niz, desetljeća postojećih teškoća, no odlučno smo ga reformirati, stoga je utemeljena strukturna reforma. Stoga, iznova se pitamo protiv čega se protestira?

Protiv toga da su upravo usvojena dva osnovna zdravstvena zakona koji su temelj poboljšanja zdravstvenog sustava i za liječnike ili za pacijente?
Protiv toga da je Ministarstvo zdravstva usvojilo sve prijedloge strukovnih udruga te komore i sindikata u prijedlogu Uredbe o izmjenama liječničkih koeficijenata?
Protiv toga da je vraćena reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata?
Protiv toga da se Zakon o radno-pravnom položaju liječnika nađe u planu zakonodavnih aktivnosti Vlade za ovu godinu?
Protiv toga da je većini liječnika, uz redoviti rad u javnom zdravstvu, omogućen dopunski rad u privatnim ustanovama?
Protiv toga što smo pokrenuli preventivne zdravstvene preglede za bolje zdravlje naših građana i ishode liječenja?
Protiv toga da smo nakon tri desetljeća na pragu revitalizacije Imunološkog zavoda?
Protiv toga da uspostavimo hitnu helikoptersku medicinsku službu?
Treba li povećati flotu brzih brodova za prijevoz bolesnika s otoka na kopno?
Za što protestirate?
Da li HLK dobiva, uz licenciju, i odobravanje liječničkih specijalizacija?
Da kao strukovna udruga ‘perete ruke’ od većine problema u zdravstvu, jer ste za razliku od ostalih komora u zdravstvu tijekom pandemije stajali po strani i kritizirali protuepidemijske mjere ove Vlade.
Osim onoga što nećete, bilo bi građanski pristojno i radi interesa hrvatskih pacijenata korektno i odgovorno glasno i otvoreno reći što, kako s čim is kim mijenjati na bolje hrvatsko zdravstvo.
Protest sigurno neće donijeti boljitak.

Ako je sve ovo iu neke druge svrhe, previše je!

I na kraju šaljemo poruku prosvjednicima da prepoznaju napore ove Vlade i ministarstva u toliko nužnom reformiranju zdravstvenog sustava i ako stvarno žele strukturne promjene u sustavu, da se priključe našim nastojanjima u reformiranju zdravstvenog sustava, prvenstveno zbog pacijenata, ali i svih djelatnika u njemu.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr