Tisuće ukrajinske djece odvedeno je u Rusiju: ​​''Vikali su nam da smo nezahvalni i da se vratimo svojim fašistima''

Ruski predsjednik Vladimir Putin obilazi Krim obilježavajući devetu godišnjicu aneksije tog ukrajinskog poluotoka. Nalog za svoje uhićenje Međunarodnog kaznenog suda još nije komentirao. Optužen je za ratne zločine zbog odvođenja ukrajinske djece u Rusiju. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

GalerijaIzdan nalog za uhićenje Putina - 2 Izdan nalog za uhićenje Putina - 1 Rebecca Hamilton, Pravni fakultet u Washingtonu +3Olaf Scholz, njemački kancelar


Anastasija Motičak je odvedena iz tada okupiranog ukrajinskog grada Hersona u konvoj od stotinjak autobusa pune djece. Bila je prisilno smještena u ruski ljetni kamp.

Svjedoči kako su djeca često pitala kada će ponovno biti s roditeljima: ”Rekli su nam – hranimo vas, dajemo vam vodu, dajemo vam grijanje i udobnost, a vi ste toliko nezahvalni. Oduzimali su balone koje smo imali u bojama ukrajinske zastave. Također su nam vikali govoreći da smo nezahvalni i da se vratimo svojim fašistima.”

Ona se na kraju vratila roditeljima, ali ukrajinske vlasti procjenjuju da je u Rusiju odvedeno najmanje 16.000 djece.

predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski povijesnim je nazvao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina izdao Međunarodni kazneni sud za ratne zločine, odnosno odvođenje ukrajinske djece u Rusiju.

”Ovo je povijesna odluka koja će dovesti do povijesne odgovornosti. Šef terorističke države i još jedna dužnosnica službeno su postali osumnjičenici za ratne zločine”, poručio je Zelenski, a nalog su pozdravili i zapadni čelnici.

”Mislim da je to opravdano, ali problem je što Sud nije međunarodno priznat, niti mi ga ne priznajemo. Ali mislim da je to snažna poruka. On je očito počeo ratne zločine”, kazao je američki predsjednik Joe Biden.

”Nitko nije iznad zakona. To je važan stup međunarodnog prava”, istaknuo je njemački kancelar Olaf Scholz.

Stručnjaci kažu da tjeralica šalje snažnu poruku, ali i upozoravaju da je neće biti lako provesti.

”Realno, gotovo nema šanse da ćemo Putina kratkoročno vidjeti na optuženičkoj klupi. Bit će ga jako teško privesti”, kazala je Rebecca Hamilton s Pravnog fakulteta u Washingtonu.

Putin je u nenajavljenom posjetu Krimu kako bi obilježio devetu obljetnicu aneksije tog ukrajinskog poluotoka. Obišao je i dječji centar. Nalog za uhićenje još nije komentirao. Moskva je optužbe nazivala nečuvenim, neprihvatljivim i ništavnim.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr