Hrvati imaju najviše zuba u Europi: Pogledajte koliko dugo koristimo četkicu za zube i koliko nam traje kalodont

Hrvatska ima najveće zube u Europskoj uniji. Uoči svjetskog dana oralnog zdravlja, porazna statistika govori da imamo više karijesa od prethodne Rumunjske. Još je veći problem, što pokvarene zube u Hrvatskoj nema tko popravljati.

GalerijaOralno zdravlje - 1 Oralno zdravlje - 3 Oralno zdravlje - 4 +5Oralno zdravlje - 6


Čak 11% Hrvata zvuk bušilice za zube tjera suze na oči. Jer upravo 11% hrvatskog stanovništva nema svog zubara. Profesija je to koja nam kronično nedostaje.

Slika nije dostupnaMoraš ga voljeti i kada ti zube vadi: Raspjevani stomatolog osvojio novim hitomSlika nije dostupnaNasmiješi se kameri: Izumio četkicu za zube koja snima sve što se događa u našim ustima!

“Nažalost je veliki problem. Naglasak je, naravno, u ruralnim sredinama. Gradovi su još donekle dosta dobro popunjeni što se tiče dentalne mreže. Koliko ljudi u Hrvatskoj ne zna tko mu je stomatolog? Te su brojke, nažalost, u tisućama”, rekao je je Robert Smolić, profesor Fakulteta dentalne medicine

Tu ćeš sliku donekle popraviti novih 48 zubara prve generacije osječkih studenata, ali mogu li oni popraviti dentalnu sliku hrvatskih dvanaestogodišnjaka na kojima se temelji statistika po kojoj je Hrvatska na samom dnu Europske unije? Jer oni u prosjeku imaju minimalno pet pokvarenih zuba.

“Hrvatska je na dnu ljestvice odmah iza Rumunjske. Čak brojke govore i nešto više karioznih čak i ekstrahiranih zuba”, rekao je Matej Tomas, doktor dentalne medicine novinaru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću.

Ipak prvi zdravi zubi rastu na obiteljskom odgoju.

“Čim djetetu izađe zub prvi, već se to može četkati. Mislim da je bitno da ih od najranije dobiju navikavamo na to”, rekla je Senka Vakanjac, Osijek

Nešto se ipak pita i Zubić vilukoja je posjetila obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja. Ništa ljepše od iskrenog osmijeha, a da bi ga krasili zdravi zubi Hrvati moraju mijenjati navike.

“Postoje brojke koje govore da građani koriste jednu četkicu za zube kroz cijelu godinu, da se u tri mjeseca potroši samo jedan kaladont”, rekao je Tomas.

Nije velika mudrost znati da pokvareni zubi itekako ozbiljno ugrožavaju cijeli organizam. Ako pogledamo ovu poraznu statistiku, čini se, još nam nisu niknuli umnjaci.

Vrlo je važno jasno i razumljivo reći da zdravlje čovjeka počinje sa zubima i konačno se riješiti straha, jer zubari ne grizu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr