Čiča-miča

Španjolci imaju savršenu riječ koja opisuje ono što se u nedjelju navečer dogodilo u Barceloni, odnosno način na koji se raspleo još jedan Klasičnikao njim i još jedna sezona La Lige. Sanseacabo nema doslovan prijevod u hrvatskom, ali zapravo znači da je to — to, da je sve završeno, da je sve rečeno i urađeno. Kod nas bismo rekli: čiča-miča, gotova je priča.

Pogodak neočekivanog heroja Franckina Kessie u drugoj minuti sudačke nadoknade, i to nakon što je Barcelona gotovo u samom startu bila je gol zaostatka i nakon što se samo 10 minuta ranije činilo da je dotučena i na koljenima, pa zahvaljujući VAR-u dobila kisik, po svemu sudeći je doista završio priču kad je u pitanju naslov prvaka za ovu sezonu. Naravno, još je mnogo bodova u igri, njih 36, ali u praksi je Kessijev gol riješio sve dvojbe i Barçu je gurnuo onamo gdje su je ljetos rijetki baš vidjeli.

Znaju to iu Barceloni, gdje su slavili trijumf nad najvećim rivalom kao da je posljednja utakmica na prvenstvu; znaju to iu svlačionici Real Madrid, gdje su tugovali jer je “igu odlučio netko tko je gledao utakmicu na televiziji u Madridu”. Madridski Kao na naslovnici je upotrijebio upravo sanseacabó i sliku razočaranog Sličnost Karima, u Marci su se, naravno, posvetili milimetru koji je odlučio prvaka. Analizira se kako je povučena crta, Charles Ancelotti je pričao da sumnja u zaleđe, frustracija izbija na sve strane, ali nitko ne bježi od činjenice da je sve gotovo, pa ni katalonski mediji koji s naslovnicom jutros vrište o deliriju i ekstazi.

Jer Barcelona je na +12, u sezoni koja je izvan terena izgledala kao još jedna katastrofa, au kojoj je već triput dobila El Clásico, u kojoj je dosad ispustila samo 10 bodova, u kojoj je u nedjelju primila tek prvi gol iz igre na domaćem terenu. terenu, u kojem je ukupno propustila tek devet lopti u svojoj mreži. Možemo biti oprezni koliko hoćemo, ali za sumnju je ostalo jako malo mjesta; priča je jasna, rasplela se, i došla do samog kraja. Sanseacabó.

Da je priča u nedjelju otišla na stranu Madriđana, oni bi, i pored velikog zaostatka, imali mnogo toga na svojoj strani. To bi se sada moglo pretvoriti u prah i pepeo

Samo 10 minuta prije Kessijeve pogotke u Realu bili su uvjereni ne samo da je prvenstvo otvoreno, nego da i pored minusa od šest bodova imaju jače karte za završnicu sezone. Marco Asensio je pogodio mrežu Marc-Andréa ter Stegenaumirio je gotovo 100.000 duša na stadionu i, barem se tako činilo u tom trenutku, poslao poruku suparniku da, unatoč činjenici da su na vrhu i da su možda bili bolji i dominantniji u ovoj utakmici, Real je onaj čija je stabilnost neupitna čak i na kome je posljednja riječ.

Ali onda, s dvije crte nacrtane preko ekrana, sve se promijenilo. VAR je poništio pogodak Real Madrida, a Barcelona je iskoristila posljednju priliku i sve okrenula glavnom, jubilarnom 100. trijumfu u službenom najvećem derbiju.

Sami protiv svih

Na terenu smo u tih 90 i sitno minuta zapravo opet vidjeli Barçu bolju od Reala. Za razliku od prošlog dvoboja ovih dviju momčadi — onog u kupu u kojem je Barca slavila, ali i imala rekordnih 35 posto posjeda — ovaj put je Xavijeva momčad je imala mnogo više lopte u svojim nogama, ali i lakše se oslobađala Realova pritiska. Razlika je prije svega u činjenici da je u timu ovaj put bio i Robert Lewandowskikojeg bi Ter Stegen mogao tražiti za skok preko prve crte obrane, ali iu odličnoj izvedbi Frenkieja od Jonge ja Sergija Roberta u sredini terena. Iako su imali gol zaostatka nakon samo devet minuta, domaći su se vratili i preokrenuli te dobili svoj četvrti od posljednjih pet Clásica.

Ne, iako nakon svega nije teško zaključiti da je Barcelona zaslužila ovu pobjedu, u konačnici i naslov koji je sada nadohvat ruke, činjenica je da je utakmica doista lako mogla krenuti u suprotnom smjeru i da su milimetri doista presudili.

Barcelona je ove sezone odigrala puno takvih utakmica. Uključimo li i natjecanje u Kupu kralja, gdje se uskoro očekuje revanš s istim ovim suparnikom, u čak 11 navrata je slavila s minimalnih 1-0. To što su i ovu sezonu zabilježili veliki problemi izvan terena — prije svega s financijama, a kasnije i kulminirali ovomjesečnom aferom s navodnom korupcijom — ostavilo je dojam da ova momčad čitavo vrijeme pleše po žici i kako se samo čeka trenutak da je netko, kao što dogodilo se u Europi, gurne u ambis. I zato je u nedjelju onaj kasni Asensiov pogodak — jer je Real Madrid trenutno bez problema, jedan je od favorita u Ligi takvih prvaka je iskusna momčad koja ima ogromno samopouzdanje — djelovao kao da bi mogao biti upravo to.

Međutim, odlučili su milimetri, prevagnuli na Barceloninu stranu. Naravno da je ova momčad pod Xavijem napredovala, ali teško se smatra dojmom da je jedno od njezinih najvećih oružja upravo zajedništvo koje nadrašta sve probleme. Istina, Xavi je uspio stvoriti svojevrsni mjehurić u svlačionici, spustiti važnost na sam teren i oko njega, gdje radi rezultat pristupom koji je mnogo pragmatičniji nego što se očekivalo. Ne, jedan od razloga zbog kojeg je to izraženije na domaćem terenu nego u europskim natjecanjima jeste stvaranje mentaliteta “sami protiv svih”.

Nogomet je takav, njegov tribalizam funkcionira tako što se za ‘svoje’ aktivira obrambeni mehanizam čak i onda kad optužbe djeluju logično i suvislo, čak i onda kad je skoro jasno da smo ‘mi’ krivi. Takav se pristup prenosi i na tribine iu medije i na sam teren, zbijaju se redovi, budi se inat, i nije nikakvo čudo da se izvlači mnogo više nego što je na prvom mjestu. Pokazala je to ova utakmica, ali i kompletna sezona.

Teška pitanja u Madridu

Ne, Primera je sama po sebi utrka dvaju konja koji ovise jedan o drugom i zato bi ovaj derbi mogao imati mnogo kompliciranije posljedice nego što to na prvu izgleda.

Da je priča u nedjelju išla u korist Madriđana, imali bi puno toga na svojoj strani, unatoč velikom minusu. Imali bi, prije svega, zbog pozitivnog ambijenta koji imaju u odnosu na najvećeg rivala. Ali to bi se sada vrlo lako moglo pretvoriti u prah i pepeo.

U travnju će Real igrati revanš Kupa s Barcelonom te odraditi dvomeč Lige prvaka s Chelseajem. S izgubljenom titulom, neuspjeh na ta dva fronta mogao bi otvoriti Pandorinu kutiju. Kakva je Ancelottijeva sudbina? Što učiniti sa senatorima poput Luke Modrića? Zašto klub poput Real Madrida nema alternativu za Benzemu — što se u ovoj utakmici pokazalo opasnim — i kakav je uopće plan za budućnost? Pitanja je još mnogo i samo se gomilaju.

Svi problemi koje je Barcelona posljednjih godina ujedinila u Katalonce, ali su ih neminovno počeli udaljavati od vječnog neprijatelja s kojim su, zbog viših interesa, dugo bili u svojevrsnom primirju. Dodatni nemir unijela je nakon višegodišnjih plaćanja sudačkih dužnosnika, pa smo nakon dugo vremena imali pripremnu utakmicu u El Clásicu, obostrano nabijenu negativnom energijom. Florentino Perez ostao je u Madridu gledati basket, nije bio tradicionalnog zajedničkog ručka; momčad i trener, a posljedično i madridski mediji mnogo su se više posvetili onim crtama na ekranu nego analizi istih utakmica, dok su u Barceloni i dalje najviše pričali o zajedničkoj uroti svih (predvođenih Realom) protiv njih.

Eventualno upadanje Real Madrida u dodatne rezultatske probleme — jedna pobjeda u petom derbiju je jako loša, ali bi ispadanje iz Lige prvaka bilo tragično — moglo bi značiti i da će, kao i posljednjih godina, Barcelona sve više tražiti načine da izbjegne odgovore na mnoga pitanja pitanja i kako priču skrenuti na sporedne stvari, tj. nekoga koga treba otkriti. A u nogometnoj Španjolskoj to obično znači kopanje starih rovova, vađenje mališana iz štala i nastavak ratova protiv starih rivala.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr