Vrhovni sud odbio je sve žalbe: Saucha mora u zatvor na tri, a tajnica na četiri i pol godine

PRAVOMOĆNA PRESUDA

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podsjetimo, Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade krivotvorio putne naloge te je zajedno s tadašnjom tajnicom Sandrom Željkom, bivšom “krunskom svjedokinjom” u tom postupku, protuzakonito stekao 580.000 kuna

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade u mandatu Zorana Milanovića, Tomislav Saucha morat će ići u zatvor na tri godine. Četiri i pol godine zatvora dobila je i tajnica u Vladi Sandra Zeljka, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Vrhovni sud odbio je žalbe njih oboje na presudu zagrebačkoga Županijskog suda u tzv. aferi dnevnice. Saucha i Željko osuđeni su na ove kazne u prosincu 2020., a sada je ta presuda postala pravomoćna.

Podsjetimo, Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik Ureda premijera krivotvorio putne naloge te je zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Željkom, bivšom ‘krunskom svjedokinjom’ u tom slučaju, protupravno stekao 580.000 kuna.

125 lažnih putnih naloga

Prema optužnici, Sandra Željko je prema naučnim uputama napravila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo. Sama je kasnije preuzela novac za akontacije dnevnica i dijelila ga sa Sauchom.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

No u kojem omjeru i gdje je novac završio ne zna se. Istraživači su sumnjali da je dio novca Željko potrošio na cipele.

Nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontaciju dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna .

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr