Zadrani su zgroženi zbog mrlje koja se širi u moru na mjestu na kojem se gradi hotel: “Mi ne znamo što je ispušteno”

Zadrani su zabrinuti zbog zamućenog mora na Trpimirovoj obali. Direktor zadarske Odvodnje Grgo Peronja rekao je da je riječ o “prepumpavanju mora”.


Zadrani su zabrinuti zbog zamućenog mora. Žutu mrlju vjetar širi prema gradskoj luci, a na fotografijama iz zraka mrlja se jasno vidi.

Do zamućenja mora navodno je došlo prirodno mineralnom sirovinom.Zbog radova na gradilištu budućeghotelaHyatt Maraskamorska i podzemna voda zajedno sa zemljanim materijalom ispuštaju se u more putem postojećeg sustava za odvodnju oborinske vode zgrade.

Ovakvi bi prizori trebali potrajati sve do svibnja.

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta za 24 sata kaže kako građani ne znaju što je ispušteno u more.

“Problem je što nema nadzora nad onim što se ispušta u more. Nejasno je tko je to, a ovo je primjer kako je zakazao sustav i prebacivanje odgovornosti s lučke kapetanije na lučku upravu i pa investitoru pa onda građevinskoj i inspekciji slijedi .Vrtimo se u krug.

U more se ne smije ispuštati apsolutno ništa. Postoje posebne konvencije za zbrinjavanje otpada, a to sigurno nije ispust preko oborinskih voda. Pitanje je sastav vode. Nema analize, a mi ne znamo što je ispušteno”, rekao je.

Direktor zadarske Odvodnje

Zamućeno more ispred stare zgrade Maraske u središtu Zadra posljedica je izvođenja građevinskih radova na toj zgradi, budućem hotelu “Hyatt”, o čemu je investitor Dogus grupe obavijestio prije četiri dana, a direktor zadarske Odvodnje rekao je u utorak da nije riječ o onečišćenju.

“Ovisno o potrebama gradilišta akumulirana i filtrirana morska i podzemna voda zajedno sa zemljanim materijalom (prirodnom mineralnom sirovinom) tijekom radova iskopa ispuštat će se u više postojećeg sustava za odvod oborinskih voda zgrade Maraske”, najavili su 17. ožujka investitori.

Ravnatelj zadarske Odvodnje Grgo Peronja rekao je da je riječ o “prepumpavanju mora”.

“S gradilišta budućeg hotela more koje prodire na određenu razinu iskopa ispod razine mora se zapravo vraća u more. Usput se izmiješa sa zemljom i zato to tako izgleda. Svaki put kad se grade veliki objekti u blizini mora, događaju se slične situacije jer se jednostavno ne mogu izbjeći. Ne izgleda lijepo, ali nije riječ o zagađenju”, rekao je Peronja.

Iz Dogus grupe najavili su da će radovi koji bi mogli zamutiti more trajati do 1. svibnja te da će se pratiti kakvoća mora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr