Istraživači otkrili nevjerojatan razlog zbog kojeg je peteročlana obitelj skočila s balkona, vlasti mole za privatnost preživjelog sina

Peteročlana obitelj skočila je u ožujku prošle godine s balkona nakon što im je na vrata stana pozvala policija. Švicarske vlasti zaključile su istragu i navele kako su odrasli članovi taj događaj – planirali. Vlasti kažu da su majka i njena sestra bile duboko opsjednute teorijama zavjere, a pandemija je njihovo stanje samo pogoršala.


Švicarska je zaključila slučaj koji je prošle godine šokirao zemlju – u ožujku lani peteročlana obitelj skočila je s balkona sa sedmom katu u Montreuxu. Mediji su objavili da se radi o obiteljima iz Francuske.

Muškarac, dvije žene i djevojčica su preminuli, adolescent je bio hospitaliziran, ali je uspio preživjeti. Policija je također priopćila da su uoči pada policajci otišli do stana s nalogom za oca, koji se nije javljao na poziv škole za provjeru školovanja njegova 15-godišnjeg sina, koji se školovao kod kuće.

Policija je isključila mogućnost intervencije izvana, a kažu da odrasli članovi obitelji, koji su se preselili iz Francuske u Švicarsku dvije godine prije kobnog događaja, nisu davali nikakve znakove da razmišljaju o samoubojstvu, piše BBC.

Obitelj je umrla 24. ožujka prošle godine. Osmogodišnja djevojčica, 15-godišnji dječak i njihovi otac i majka, kao i majčina sestra blizanka, skočili su iz svog stana na sedmom katu zgrade. Dječak je bio u komi, ali se uspio oporaviti. Ne sjeća se tog dana, kažu istraživači. Odrasle osobe u obitelji planirale su događaj, kažu švicarski istraživači.

Forenzički dokazi nisu otkrili znakove borbe prije smrti, a obdukcije nisu pokazale tragove droge.

Nakon godinu dana istrage, švicarske vlasti sada kažu da su majke obitelji i njezina sestra bile duboko upletene u teorije preživljavanja i teorije zavjere. Nakon smrti, policija je pronašla njihov stan pun hrane, lijekova i higijenskog materijala, brižljivo uskladištenih i organiziranih. Obitelj je rijetko izlazila, a djeca su se školovala kod kuće.

Dvije su žene imale duboko ukorijenjenu sumnju prema vladi i lokalnim vlastima, kažu istraživači, te su odgajale djecu da vjeruju da je svijet neprijateljsko mjesto. Pandemija COVID-19 i ruska invazija na Ukrajinu samo su ojačale njihovo uvjerenje. Pretrage stana i elektroničkih uređaja otkrile su da je kolektivno samoubojstvo pomno planirano, pa čak i uvježbano.

Odrasli su očito čekali, stoji u policijskom izvješću, pravi trenutak da odu u svijet za koji su vjerovali da će biti bolji, daleko od onoga čega su se bojali. Njihovu odluku pokrenuo je posjet policije. Svratili su tog jutra kako bi podsjetili oca da ode na sastanak s lokalnim obrazovnim vlastima kako bi razgovarali o školovanju svog sina kod kuće, nakon što nije odgovorio na nekoliko pisama. Nisu pustili policiju unutra i nakon nekoliko minuta bili su mrtvi.

U utorak su švicarske vlasti apelirale na privatnost preživjelog sina, prenosi BBC.

Ne ustručavajte se tražiti pomoć

Ako se vi ili netko vama blizu suočite s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nađete na životnom raskršću u potrazi za pravom odlukom, nemojte se nikad upućivati ​​i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete razgovarati s punim povjerenstvom sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida KBC Zagreb

Nazovite na telefon 01-2376-470 kad god vam je potrebna pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni razgovarati s vama i pomoći vam. U Centar za krizna stanja KBC Zagreb možete doći i bez najave i putnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.
Ako ste dijete, nazovite besplatni broj 116-111.
A broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA je udruga koja već 25 godina pruža besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.

Nazovite na broj: 01/48 28 888 – radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr