Fuchs otkrio koliko će rasti mjesto učitelja: “Radit će isti nastavnici, a iza 14 sati će u školi ostati samo učenici koji to žele”

Sabina Tandara Knezović je u Dnevniku Nove TV razgovarala s ministarstvom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom. Ministar je otkrio zašto će biti manje informatike u školama, koliko će profesorima porasti plaća zbog dodatnog rada te kako pridobiti roditelje koji su protiv cjelodnevne nastave.

Galerija+0Radovan Fuchs


Smanjuje se satnica informatike po novom eksperimentalnom programu koji bi od rujna trebao ući u 50 škola.

Iako je do sada Računalstvo je studiralo 70 posto učenika kao izborni predmet od prvog razreda, ministar obrazovanja Radovan Fuchs je rekao se na taj način ti učenici izjednačavaju s onima koji tek počinju učiti od petog razreda – jer tada svi počinju od nule.

“Jedan sat informatike je obavezan, od prvog do osmog razreda, a opet imamo informatiku kao predmet. Ne smanjuje se obim informatike kao takav”, izjavio je.

Rasti će plaće

U popodnevnim satima će raditi isti nastavnici kao i do sada, a rasti će im i plaće. „U cijeloj koncepciji cjelodnevne nastave, oni će boraviti jedan školski sat duže u školiali za to će dobiti u prosjeku od 2 do 2,5 tisuće kuna više. Plaća svih učitelja i profesora u školi bit će preko 10.000 kuna. Bit će povećanje plaće od 25 posto“, kazao je Fuchs.

Ministar je naglasio da roditelji koji zapravo nisu zadovoljni nisu razumjeli koncept nastave. “Da maknemo onu famu da će djeca od ujutro do navečer biti u školi. To je potpuno krivo, djeca će biti od 8h do 14, 14:30 u školi, a samo oni koji hoće, mogu ostati do 17h. Kao i danas ono što zovemo produženi boravakto će biti dio koji biraju učenici“, objasnio je i dodao da to više neće biti kao čuvanje, već će škole morati ponuditi jasan sadržaj.

Osvrnuo se i na problem dvosmjenske nastave. Najavio je da kreće u rješavanje problema u 619 škola kada se vrati poziv za dogradnju i izgradnju škole. Do 2028. godine planira riješiti problem nastave u dvije smjene, ali i dograditi sportske dvorane svim školama koje već jesu u jednoj smjeni. Riječ je o projektu vrijednom više od 2 milijarde eura.

Kako navodi, obećanja nisu predizborni trik, već projekt koji je ostvariv.

Radovan Fuchs je sa Sabinom Tandarom Knezović raspravljao io umjetnoj inteligencijiali vjeruje da je to bonus novog projekta: „Dobar primjer cjelodnevne nastave je da će djeca u školama pisati domaće zadaće i učiti, a ne kod kuće uzeti mobitel, nešto ukucati, prepisati i donijeti sutra u školu“.

Cijeli razgovor možete pogledati u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr