Novi predmeti, veće satnice, ali manje informatike

Ministarstvo obrazovanja reže satnicu informatike u reformi s kojom planiraju krenuti u 50 škola. Reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak pitala je jedan koji u novom tehnološkom dobu stvaraju i zarađuju što o tome misle.

GalerijaMario Dumančić Uskoro manje informatike u školama - 2 Uskoro manje informatike u školama - 3 +0Uskoro manje informatike u školama - 1


Šest novih predmeta, više tjelesnog, geografije, matematike i hrvatskog, a manje informatike plan je ministra Radovan Fuchs koji će se od jeseni provoditi u 50 škola.

“Mi smatramo da je to zapravo skandalozno i ​​korak unazad općenito iu školstvu iu razvoju društva“, rekao je predstojnik katedre za informacijske znanosti Mario Dumančić.

Sveučilišni profesori smatraju nedopustivim što u članstvu radne skupine koja je izradila novi kurikulum informatike nije imenovan niti jedan jedini stručnjak s visokih učilišta koji je na bilo koji način povezan s nastavom informatike.

„Imamo i e-imenik i e-maticu i tako dalje, au konačnici i Hrvatska razvija e-građane koji će jednog dana potpuno informatizirati cijelo društvo za sve potrebe života, a sada mi idemo korak unazad“, kazao je Dumančić.

Zbog mladih informatičara već imamo upisanih Hrvata u informatički kuća slavniha sve je više i mladih programer videoigra.

“Mislim da se nitko iz naše industrije ne bi složio s tim novim kurikulumomdapače informatiku treba pojačati u što većem obujmu, treba ju uvesti već iu vrtiće“, rekla je Josipa Bencek iz Klastera hrvatskih proizvođača videoigara.

Studentica 3D oblikovanja i modeliranja Kristina Sekalec smatra da je informatika potrebna: “Ako nemamo osnovnu pismenost profesori nas možda neće shvatiti dovoljno ozbiljno. Kasnije u životu će mi biti potrebnona poslu da mogu komunicirati s ljudima s kojima radim, tako da smatram da bi bila velika greška zakinuti mlađe generacije od općeg informatičkog znanja.“

Ni kritičar videoigra Sven Buljubašić ne slaže se s novim programom: “Zapravo je nekako fascinantno kako ovi naši nadređeni koji su zapeli tako rečeno u Jugoslaviji odlučujućoj mladoj djeci budućnost kad je naime informatička budućnost.”

Tvrdim baš zato trebala bi biti u većem opsegu dio osnovnog obrazovanja, a ne dio izvanškolskih aktivnosti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr