HDZ VEĆ SASTAVLJA LISTU ZA EU IZBORE! Neočekivana imena na listi: Plenković bi mogao šokirati

Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Autor: Iva Međugorac

Već je neko vrijeme poznato da je iduća godina i godina izbora, no u medijskom prostoru zbog interesa javnosti daleko su najeksponiraniji parlamentarni, a potom i predsjednički izbori, dok izbore za Europski parlament uopće ne spominje, mada su oni za HDZ i premijera Andreja Plenkovića iznimno značajni. Ne čudi stoga što se u vladajućim redovima već počelo kalkulirati oko toga tko bi se mogao naći na njihovim briselskim listama.

Plenković kao nositelj liste

”Jedna od opcija koja se spominje da premijer Plenković na ovim izborima bude nositelj liste, jer postoji mogućnost da nakon tih izbora nastavi karijeru u Bruxellesu”, komentira naš dobro upućeni sugovornik. I dok se ta opcija spominje kao izgledna, gotovo je sigurno da će HDZ-ov opetovani kandidat za ulazak u Europski parlament biti mladi Karlo Ressler koji je na posljednjim europskim izborima bio nositelj HDZ-ove liste na čijem se drugom mjestu nalazila Dubravka Šuica.

”Govori se da bi Plenković sada mjesto u Bruxellesu mogao ponuditi i Mati Frankoviću, jer bi time mogao smiriti netrpeljivost između njega i dubrovačkog gradonačelnika, koji je navodno jedan od čelnika stranačke desnice, a time bi zadovoljio i dio desnog biračkog tijela, ali i stranačku desnicu. Osim toga, kaže se da je igra opet i Prije toga Ivo bik koji bi se mogao vratiti u Bruxelles jer ovdje u Hrvatskoj nije zadovoljan, a jasno je da od dogovora između Plenkovića i Zorana Milanovića po pitanju njegova odlaska u diplomaciju za sada nema ništa”, navodi naš sugovornik nadalje te napominje da se Bruxellesu opet može dati zastupnik Tomislav Sokol koji je u potpunosti ispunio sva premijerova očekivanja, baš kao i zastupnica Sunčana Glavan koja iu hrvatskom medijskom prostoru često nastupa stojeći u obrani premijera Plenkovića.

Spominju se i neka nova imena

Standardno bi se na ovoj HDZ-ovoj listi mogla naći i zastupnica Željana Zovko. ”Moguće je da Plenković da priliku i nestranačkim ljudima poput primjerice Marijane Petir, a kada je stranka u pitanju tu dobro kotira i Marijana Balić, zatim je tu i Plenkovićev nesuđeni gradonačelnik Splita koji se nikada nije ni kandidirao Domagoj Maroević, dobro po tom pitanju stoji i HDZ-ov predsjednik Mladeži Maksimilijan Šimrak’‘, nabraja naš sugovornik te na svoj popis dodaje i bivšeg ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića koji se u hrvatskoj političkoj areni baš i nije proslavio pretjeranim uspjesima baš kao ni Ivan Vidiš koji također spada u skupinu Plenkovićevih mladih lavova na koje se premijer namjerava osloniti pri formiranju stranačke liste za EU parlament.

Glave se dakle u vladajućim redovima zbijaju, a ono što se i iz ovih imena može zaključiti jest da Plenković sa svojim mladim snagama barem u Bruxelles pokušava poslati neka nova, mlada lica kada mu već ovdje u državi to nije pošlo za rukom pošto je tu primoran voditi politiku ravnoteže i podilaziti unutarstranačkim kapitalcima po lokalnim organizacijama. I sada se od strane tih HDZ-ovih doajena i kapitalaca mogu čuti kritike na potencijalne predstavnike u Europskom parlamentu.

Naime, tvrdi se da preferencijalnih, a ni drugih glasova nema bez zvučnih stranačkih imena, a to bi se kako kažu moglo vidjeti i na europskim izborima na koje će se pretendirati i ostale oporbene, ali i neoporbene opcije nadajući se pokojem mandatu. Tu se u HDZ-u još jednom po tko zna koji put problematizira Plenkovićev stav prema unutarstranačkoj desnici koju je posve ugasio, zbog čega su na desnom političkom spektru i jesu stasale nove opcije poput Domovinskog pokreta i Mosta, koje bi i na europskim izborima vladajuće strane mogle odnijeti dio mandata.

Kako tvrde upućeni Plenković europske izbore misli preduhitriti pa bi se stoga parlamentarni izbori mogli održati već u ožujku iduće godine, a tek nakon toga koncem svibnja očekuju se izbori za Europski parlament na kojima bi doista moglo biti poznato u kojem će smjeru i sami Plenković nastaviti svoju političku karijeru.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr