'KAZNE ZA OVAKVE SITUACIJE U EUROPI SU MILIJUNSKE!' Stručnjak o skandalu curenja podataka: 'Ta izjava EOS Matrixa je vrlo hrabra'

by | ožu 28, 2023 | Vijesti | 0 comments

Foto: Unsplash/Ilustracija

Autor: Dnevno.hr

Komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakargostujući u Newsnightu N1 televizija komentirala je najnoviji skandal s curenjem podataka iz Agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix.

Navodi se, podsjetimo, da je procurilo 181 tisuću osobnih podataka dužnika, među kojima se nalaze i podaci maloljetnika.

Iz EOS Matrixa danas su priopćili da su utvrdili da se “se sigurnosni proboj nije dogodio, niti je utvrđeno interno neovlašteno postupanje s osobnim podacima”.

‘Nakon ove hrabre netko izjavu treba objasniti kako se to dogodilo’

“Ta izjava EOS Matrixa je vrlo hrabra, u IT sigurnosnom biznisu obično govorimo da imamo tvrtke koje su hakirane i tvrtke koje ne znaju da su hakirane, nema treće. EOS vjerojatno spada u jednu od te dvije grupe. Ako postoji prijava, koliko sam shvatio AZOP je zaprimio prijavu, oni će napraviti uvid u podatke koje su dobili i podatke u EOS Matrixu i brzo će se ustanoviti jesu li to ti podaci ili nisu”, kazao je Rakar i dodao:

“Nakon toga, nakon ove hrabre izjave netko treba objasniti kako se to dogodilo.”

Osim toga, Rakar navodi da kada dođe do proboja, odnosno curenja podataka ili se sumnja na takav incident, treba obavijestiti korisnike što se moglo dogoditi.

“Oni su trebali reći da postoje indicije da je došlo do proboja podataka, trebali su se obavijestiti ljude da se to i kad budu imali više informacija, obavijestiti javnost o tome”, ističe stručnjak.

‘Reći da nije došlo do proboja je vrlo hrabro i vrlo, vrlo neuobičajeno’

Rakar navodi da tako postupaju velike tvrtke – obavijestite svoje korisnike o mogućem incidentu.

“Kazne za ovakve situacije su u Europi milijunske. Čim dođe do sumnje, odmah se komunicira s korisnicima, napravi se razgraničenje između onoga što se zna i onoga što se spekulira i napravi se plan djelovanja. Reći da nije došlo do proboja je vrlo hrabro i vrlo, vrlo neuobičajeno.”

Podsjetimo, nakon što je objavljena vijest o curenju podataka, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pozvala je građane da pitaju EOS Matrix jesu li nabavili njihove podatke. Iz AZOP-a su također priopćili da se provede nadzorno postupanje nad voditeljem obrade EOS Matrix doo zbog moguće povrede osobnih podataka te će se po završetku postupka obavijestiti javnost o utvrđenom.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr