NI BIVŠI MINISTAR NIJE MU USPIO POMOĆI! Kontroverzni poduzetnik ide u zatvor: Nakon brojnih molbi za odgodu, nova nije prošla

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Autor: Dnevno.hr

Bivši vlasnik propale tvornice papira Pan iz Donjih Andrijevaca, kontraverzni poduzetnik Marinko Mikulić ovih se dana mora javiti na izvršenje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je pravomoćno osuđen zbog gospodarskog kriminala.

Donedavno krupni dioničar koprivničkog Bilokalnika u kojem je bio držao 23 posto udjela, Mikulić, u prostorima bivše virovitičke šećerane htio je pokrenuti tvornicu celuloze, ali izgleda da će to malo pričekati, piše Danica.

Naime, Marinku Mikuliću proteklih su mjeseci odbačeni svi zahtjevi za novim odgodom odlaska u zatvor. Mora se, dakle, uskoro pojaviti u centru za dijagnostiku u Zagrebu iz kojeg će ga uputiti na odsluženje kazne.

Ni Kirin ga nije mogao spasiti

Tako je Mikulić u novoj molbi za odgodu naveo da je potkraj siječnja podnio zahtjev za obnovu kaznenog postupka jer je “on nositelj tehnologije prema trima patentima, sve u vezi proizvodnje celuloze, te izravno vodi projekt proizvodnje celuloze”.

“To sve predstavlja izuzetnu važnost u strategiji razvoja gospodarstva u gradu Virovitici i cijeloj županiji, a što sve proizlazi iz dopisa gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina od 23. siječnja ove godine”, navodi se molba koja je, međutim, glatko odbijena kao neosnovana.

Ne, zbog čega je Mikulić osuđen na dvije godine zatvora? Kako doznaje Danica, riječ je o slučaju njegove bivše tvrtke Pan Trgopromet iz Đakova koja je imala vlasnicu 9 osobnih, 15 teretnih i 7 priključnih vozila. Svako od vozila prodano je za 125 kuna jednoj Mikulićevoj tvrtki koja je za 31 vozilo isplatila ukupno 3100 kuna.

Malverzacije i propale tvrtke

Vozila su kasnije prodana u stečajnom postupku te tvrtke, i to radi namirenja poreznog duga. Financijska direktorica Pan trgoprometa svjedočila je kako su se vozila „prebacivala“ zato što je Pan trgopromet otišao u stečaj pa se kasnije njima ne bi moglo raspolagati mimo odluka stečajnog upravitelja.

“Nedvosmisleno je da je uslijed postupanja optuženičkih tvrtki kupcu pribavljena protupravna imovinska korist od 1,6 milijuna kuna, što predstavlja razliku između stvarne vrijednosti vozila i naplaćenog iznosa”, navodi se u pravomoćnoj presudi.

Mikulić je pravomoćno osuđen za zloporabu vlasti u gospodarskom poslovanju te mu je naloženo da trgovačkom društvu Pan trgopromet Đakovo nadoknadi štetu u iznosu od 1,6 milijuna kuna. S višegodišnjim kamatama. U međuvremenu su propale gotovo sve Mikulićeve tvrtke.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr