PRIJE SMRTI DVA PUTA JE REKAO 'TATA': Josip Jović 'Bio je pošteno dijete sa sela'

Foto: Screenshot/HRT

Autor: Snježana Vučković

U Plitvicama je na današnji dan 1991. godine poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović i tako ostao upamćen kao prva žrtva Domovinskog rata.

Iako je Jović poginuo prije nego li je službeno započeo rat, ovaj heroj Plitvičkih jezera je kao pripadnik aktivnog sastava MUP-a iza sebe imao već dva odrađena terena – u Pakracu i Petrinji. I ovoga puta, hrvatski redarstvenici su imali zadatak uspostave reda i mira, te vraćanje područja koja su zaposjeli “martićevci” u hrvatski ustavni poredak.

Suborac o pokojnom Joviću

Josipa Jovića ubili su srpski pobunjenici kod pošte, no više o tom trenutku doznali smo iz Petra Bajanapripadnika Jedinice za posebne zadatke Rakitje.

“Pokojni Jović i ja smo bili ista četa… Naziv je takav jer su u to doba još uvijek snazi ​​bile stare formacije. Zajedno smo spavali, zajedno išli na smjene i nekako smo bili slični. Obojica djeca sa sela, poštena i neiskvarena”, prisjetio se Bajan suborca ​​i prijatelja za kojega nikada nije pomislio da će biti prvi koji će proliti krv za Hrvatsku.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Našalio se o plaći, pa poginuo

Kazao je kako su nakon rješavanja autobusa i ranjavanja hrvatskih policajaca ubrzo “stali na noge” i krenuli s čišćenjem terena. Gazeći po dubokom snijegu, zarobili su oko trideset neprijatelja, pa je svaki od njih pred sobom vodio po dvojicu zarobljenika. Pred sobom je imao zarobljenike i Jović.

“U jednom trenutku, Josip je svoje zarobljenike predao meni i krenuo prema pošti. Sjećam se kako se prije toga našalio na moj račun. Bio je petak i toga dana dobili smo plaće u kuvertama. Pitao me ‘gdje si ti spremio svoju kuvertu, da znam gdje je ako pogineš.’ Onda je krenuo prema pošti, a nakon pet minuta čuli smo da je pogođen.”

Josip Jović se prilikom pucnjave bacio u snijeg, no pogođen je ispod pazuha, u mjesto koje pancirka ne štiti.

Prije smrti je dva puta rekao “tata”

“Kao da mu je bilo suđeno umrijeti toga dana”, kaže Petar Bajan. Prije nego što je izdahnuo, Josip je dva puta zazvao oca.

Josipova majka Marija Jović
Foto: Robert Fajt / CROPIX

Nakon pogibije pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u rodnom Aržanu. Na Uskrs 1994. u Aržanu mu je otkriven spomenik. Majku Josipa Jovića zvali su “majka heroj”. Marija Jović bila je osebujna, plemenita i draga žena koja je svojom razboritošću i odlučnošću ponekad, na obljetnicama povodom pogibije njenog sina, tješila više druge, nego pazila na sebe. Umrla je u tuzi za sinom 20. studenog 2015.

Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika, a odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenom značajem I. gardijske brigade “Tigrovi” i Spomenicom prvog poginulog redarstva Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

Autor:Snježana Vučković

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr