VAŽNA VIJEST ZA VOZAČE! Promjena na hrvatskim cestama stupila na snagu: Evo što se mijenja

Foto: Ranko Šuvar / CROPIX/Ilustracija

Autor: Dnevno.hr

Za vozače automobila od subote više nisu obavezni dnevna svjetla.

Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima mora biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, i to od 1. studenoga do 31. ožujka ove godine.

Prema Zakonu, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti više upaljena, osim noću iu slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju.

Iznimke

Međutim, postoje i iznimke. Vozači mopeda i motocikala moraju imati upaljena svjetla kroz cijelu godinu, pri čemu vozači bicikliraju od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla.

Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji vozači tijekom cijele godine danju i noću obvezno voze s upalenim kratkim svjetlima. Ne, zbog bolje uočljivosti, vozači motornih vozila mogu i danju voziti s upalenim svjetlima tijekom vremena ljetnog računanja.

Policija poziva na oprez

Budući da ljepše vrijeme i povoljne prilike znače i veće sudjelovanje vozača bicikla, mopeda i motocikala u prometu, iz policije su i dosad pozivali na oprez vozače ostalih vozila da ne oduzimaju prednost kada se uključuju u promet, prestrojavaju, pretječu obilaze ili se polukružno okreću te skreću .

Vozače mopeda i motocikala podsjećali su na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, a bicikliste na javnim cestama da noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, nosa reflektirajući prsluk ili takvu cjelokupnu biciklističku odjeću.

Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti koja noću, ai danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Kazne

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštivanja odredbe o obveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noći.

U navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana je kazna u iznosu od dosadašnjih 300 kuna.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr