OVO SE MOŽE DOGODITI I VAMA! Milijuni zarađeni u sivoj zoni: Najveći skandal u povijesti države

Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Autor: Iva Međugorac

Ogroman sigurnosni skandal koji je okarakteriziran kao najveći u povijesti državezbog kojeg je premijer Andrej Plenković ponovno izložen kritikama iz oporbenih redova zatresao je ovih dana državu nakon što se saznalo da je iz agencije za naplatu dugova EOS matrica nabaviti ga preko 181 tisuća osobnih podataka građana, među kojima su i maloljetnici. Nije bez razloga Plenković na meti kritike, jer kako to obično biva afera s EOS Matrixom nije jedina koja je na gotovo istovjetan način potresla državu, on i njegovi kadrovi iz Vlade imali su vremena da nešto poduzmu, no nisu poduzeli ništa pa Plenković sada ponovno najavljuje zakonsku regulativu za agencije koje i inače posluju u sivoj zoni vrteći na tome milijarde bez da ih itko išta pita.

Ne postoji zakonska regulativa za njihovo poslovanje

Malo je pitanje postavljeno od strane regulatornih tijela i vladajućih kada se u ovom skandalu prije nekoliko mjeseci našla agencija B2 Kapital, a sada se iu slučaju EOS Matrixa sumnja da niz agencija za naplatu potraživanja koje posluju u Hrvatskoj funkcioniraju kroz bazu podataka u kojoj se razmjenjuju podaci klijenata koji su tako dospjeli u medijski prostor.

Upitno je koliko je to zakonski ispravno, a ono što definitivno nije u skladu sa zakonom je činjenica da su do njih procurili podaci maloljetnika, kao i podaci hipotekarnih dužnika te sudužnika i jamaca, gdje je uz sve ostale osobne podatke objavljen i njihov OIB -i . Pitanje na koje će također uskoro trebati odgovoriti je je li EOS Matrix uopće na ovaj način i smio obrađivati ​​podatke, no njih to očito ne zabrinjava previše.

Sami sebe u EOS Matrixu nazivaju stručnjacima iz područja upravljanja međunarodnim potraživanjima, ističući kako svoje usluge prilagođavaju poslovnim korisnicima i njihovim klijentima.

”Stvaramo učinkovita rješenja koja zadovoljavaju sve sudionike čime izravno poboljšavamo vašu likvidnost. Znamo kako će unatoč svojim dugovanjima, vaši današnji dužnici i sutra biti vaši korisnici. Prepuštanjem brige o potraživanjima nama, možete se posvetiti daljnjem rastu svoje tvrtke”, kažu iz EOS Matrixa na svojim internetskim stranicama.

Tko stoji iza EOS Matrixa?

Sjedište tvrtke EOS Matrix nalazi se u zagrebačkoj Horvatovoj ulici, a tvrtka je osnovana davne 2008. godine te je kao njena direktorica navedena Barbara Cerinski, inače direktorica tvrtke i Bernhard Melisching iz Austrije koji je karijeru u EOS Matrixu započeo 2017. godinu kao izvršni direktor odgovoran za poslove vezane uz problematične kredite, nakon čega je preuzeo poziciju direktora u tvrtkama gdje se bavi financijama, računovodstvom, informatikom i kontrolingom.

Melisching je u rodnoj zemlji stekao zvanje magistra međunarodnog poslovanja, a poslovnu karijeru započeo je u Hypo Alpe Adria grupi, gdje je radio deset godina. Potom je karijeru nastavio u bankarskom sektoru, odnosno Sberbanci, a zatim u Triglav osiguranju.

Njegova kolega Cerinski često je prisutan i aktivan u medijima, a prema službenoj biografiji riječ je o diplomiranoj ekonomistici iz Rijeke koja je radila u T-mobileu, nakon čega se pridružila EOS Matrixu gdje je izgradila najveći dio svoje karijere. Stvaran vlasnici EOS MAtrixa su Nijemci, točnije rečeno riječ je o agenciji u vlasništvu njemačkog EOS Internationala. Upravo je EOS Matrix na glasu kao jedna od vodećih agencija za naplatu dugovanja u našoj zemlji.

U ovoj agenciji zaposleno je 300-tinjak ljudi, a samo u 2021. godini ostvarili su ukupni godišnji prihod u iznosu od 95.610.877 eura, što predstavlja značajan rast s obzirom na to da su godinu prije toga poslovali s prihodom u iznosu od 64.625.352 eura.

Bivši zastupnik žestoko ih je prozivao

Svojedobno su se tvrtke EOS Matrix i EOS nekretnine našle na meti kritika bivšeg saborskog zastupnika Gordana Aleksića koji je objasnio kako te tvrtke zarađuju na nelegalan način.

“U slučaju naše članice koja je imala kredit u CHF, EOS Matrix otkupio je stambeni kredit koji nije otplaćivan za diskontnu cijenu. Zajedno s kreditom preuzet je i stan koji je bio opterećen kreditom. EOS Matrix je stan prodao tvrtki EOS nekretnine i to daleko ispod tržišne cijene. Sada ga prodaju za punu cijenu a od naših članica i dalje potražuju vraćanje duga. Tako zarađuju dvostruko, i na dugu i na nekretnini dužnika, otkrio je Aleksić. U ovom konkretnom slučaju vrijednost nekretnine iznosila je 13 milijuna kunaa EOS MAtrix ju je prodao EOS nekretninama za 7,5 milijuna kuna, odnosno po duplo nižoj cijeni što znači da su u konačnici u EOS-u samo na ovom kreditu zaradili minimalno tri puta više, s tim da su nekretninu od banke otkupili za diskontnu cijenu.

EOS i na svojim web stranicama čak i poziva sve koji žele otkupiti takve nekretnine da im se jave.

“U našim portfeljima ćete pronaći više od 200 nekretnina iz svih dijelova Hrvatske u vrijednosti od 50.000 eura do 10 milijuna eura razvojni potencijal: poslovno – stambene, turističko – rekreacijske, industrijske nekretnine i zemljišta raznih namjena. Ukoliko ste zainteresirani za ulaganje u nekretnine, slobodno nas kontaktirajte za više informacija”, stoji na stranici EOS-a.

Često su se na poslovanje i načini na koje EOS Matrix pokušava platiti dugove žalili i sami građani pa je tako svojedobno Janko Kumlanc o svojem slučaju progovorio za Novi list.

“Zvali su me u osam ujutro. Pa ponovno u 11 sati. Znali su me zvati po 11 puta dnevno. To su znali činiti svaki drugi dan. Svaki put ista priča. Nude mi otplatu duga i stalno ponavljajući da im dug moram platiti. Zbog njih sam promijenio broj mobitela, ali valjda imaju svoje ljude svugdje pa su saznali i za novi broj i ponovno je počelo sve ispočetka”, kazao je Kumlanc dok su iz samog EOS MAtrixa još tada prije par godina potvrdili kakoo kada ne mogu stupiti u kontakt s dužnicima znaju nazivati ​​čak i njihove susjede kako bi ih na taj način kontaktirali. Koliko je sve to legalno veliko pitanje, baš kao što je upitan razlog radi kojeg vladajući rastežu s donošenjem zakona kojim bi se regulirao rad ovakvih agencija u našoj zemlji.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr