U trgovinama nove cijene za osam proizvoda, a jedan je planuo već prvi dan

Na snagu su stupile nove vladine mjere. Zamrznute su cijene osam prehrambenih proizvoda, a počela je i isplata novca pomoći ugroženim skupinama građana. Mnogi će zbog pokupljenja hrane, struje i plina odjednom dobiti od 45 do 265 eura. Više doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

GalerijaKupovina namirnica: Ilustracija - 2 Kupovina namirnica: Ilustracija - 4 Kupovina namirnica: Ilustracija - 3 +3Kupovina namirnica: Ilustracija - 1


Kilogram carskog mesa stoji 3 eura i 79 centi. Novo je, cijena ograničena. Ali, već prvoga dana u mesnicama je stupila nestašica. Umjesto carskog mesa, kupci biraju što i koliko mogu priuštiti.

Andrej PlenkovićNiz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen je na osobni zahtjevPremijer Plenković na sjednici VladePlenković o inflaciji: “Rast plaća pratio je rast cijena, očuvana je kupovna moć kućanstva”

“Malo pršuta i malo pancete. Malo je prevelika cijena, ali za ove dane se malo treba pripremiti”, kazao je tako Ivica iz Zagreba. „Srećom, ne trošimo puno pa si možemo priuštiti toliko koliko nam trebaali jako su skupe”, dodala je pak Marija.

Četvrtim paketom mjera Vlada je ograničila cijene ukupno osam proizvoda. Tako se ne smiju mijenjati cijene suncokretovog ulja, mlijeka, brašna, bijelog šećera, piletine, mljevene svinjetine i carskog mesa.

Zamrzavanje cijena pojedinih prehrambenih proizvoda samo je jedna od mjera koje su stupile na snagu. Počinje isplata jednokratnih novčanih naknada, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika.

“Treba povećati mirovine i ništa drugo. I onda da ljudi svaki mjesec vide da je to povećano. A ovo u jednom, ništa!”, poručila je Vladi Zagrepčanka dobro.

Zbog skuplje hrane, rasta cijena energenata i opće inflacije, jednokratna pomoć stiže i na račune nezaposlenih, korisnika doplatka za djecu, stradalih u potresu. Ali, mjere koje se odnose na sve građane, upozorava struka, neće nam biti od puno koristi.

“Mjere su horizontalne, one djeluju na one kojima treba dosta pomoći, ali i one koje sebi mogu platiti. Tako da mislim da neće imati značajnih učinakaodnosno, neće ostvariti one ciljeve koje je sebi Vlada postavila, a to je zaustaviti inflaciju. To jednostavno neće biti moguće”, zaključio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Moguće ili nemoguće, ali, koji euro više, rijetko tko će odbiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr