Zelenski najavio novi potez Poljske: “Kao što se vodstvo dokazalo u koaliciji za tenkove…”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je tijekom posjeta Varšavi u srijedu da će Poljska pomoći u osnivanju koalicije zapadnih snaga koje će dostaviti ratne zrakoplove Ukrajine, kao što je učinjeno s borbenim tenkovima ranije ove godine.


Ukrajina, koja se nada da će pokrenuti protuofenzivu u nadolazećim tjednima ili mjesecima, želi osigurati napredne borbene zrakoplove poput američkih F-16 sa Zapada kako bi se oduprla ruskim okupatorima i odbranila od zračnih napada.

Gađanje mjesta u okolini BahmutaKijev pozvao Ukrajine da napuste okupirana područja: “Još imate vremena otići”Vladimir ZelenskiZelenski stigao u Poljsku: Očekuju se sastanci s predsjednikom i premijerom

Varšava je blizu suradnika Kijeva te je kao dio koalicije sila pomogla u okupljanju podrške na Zapadu kako bi se Ukrajinu opskrbilo borbenim tenkovima.

“Kao što je vaše vodstvo dokazalo u tenkovskoj koaliciji, vjerujem da hoće manifestirati iu koaliciji za zrakoplove“, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u govoru na trgu u Varšavi.

Ukrajinski čelnik je rekao da Rusija neće poraziti Europu dok Ukrajina i Poljska djeluju zajedno. “Poljska s vama, rame uz rame, uspostavit ćemo slobodu u Europi zauvijek, tiranija će izgubiti u povijesti kad izgubi u Ukrajini”, rekao je.

Upozorio je na opasnost od smanjenja solidarnosti za Ukrajinu i rekao da topništvo i tenkove treba isporučiti kada zahtijevaju bitke na prvim crtama bojišnice. “Jer ovo je borba za slobodu i nemoguće je pobijediti parcijalno”, rekao je.

Tijekom posjeta Zelenskog Varšava je najavila da će Kijevu poslati još 10 borbenih zrakoplova MiG povrh četiri ranije isporučena. Poljski predsjednikAndrzej Duda rekao je da Varšava također radi na osiguranju dodatnih sigurnosnih jamstava za Ukrajinu na summitu NATO-a koji će se održati u glavnom gradu Litve Vilniusu u srpnju.

“To će ojačati vojni potencijal Ukrajine”, rekao je Duda na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Zelenim.

Zelenski je rekao da se ukrajinske trupe i dalje bore za istočni grad Bakhmut, ali da bi se mogle povući ako riskiraju da budu odsječene. Naglasio je da su se ukrajinske trupe suočile sa stvarno teškom situacijom u Bakhmutu i da će Kijev donijeti “odgovarajuće” odluke da ih zaštiti. Rekao je da su ukrajinske snage u Bakhmutu uspjele napredovati samo da bi bile potisnute, ali su ostale unutar grada.

“Mi smo u Bahmutu i neprijatelj ga ne kontrolira”, rekao je Zelenski.

Bitka za Bakhmut, u ukrajinskoj pokrajini Donjeck, koja je uglavnom pod ruskom okupacijom, pokazala se kao jedna od najvećih i najdužih bitaka ruske invazije, koja sada traje 14. mjesec. Kijevske su snage izdržale ruske napade uz teške gubitke s obje strane, a grad, rudarsko i prometno središte, pretvoren je u ruševine nakon mjeseci uličnih borbi i bombardiranja.

“Meni je najvažnije da ne gubimo svoje vojnike, a naravno ako dođe trenutak još žešćih napada i opasnosti da zbog okruženja izgubimo ljude – naravno da će primjerene i ispravne odluke napraviti tamošnji generali”, rekao je Zelenski, očito aludirajući na povlačenje ideje.

Međutim, zamjenica ministra obrane Hana Maljar rekla je kasnije tijekom dana da je situacija na fronti “potpuno pod kontrolom” unatoč opetovanim ruskim pokušajima da zauzmu Bahmut i druge gradove na istoku.

Ona je na Telegramu napisala da ukrajinski vojnici svakodnevno odbijaju desetke napada oko Bahmuta, Limana, Avdijevke i Marinke. Reuters nije mogao provjeriti izvješća s bojišta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr