'ZNAM GDJE ŽIVIŠ, POLJUBIO BIH TE U ČELO!' HDZ-ovac prijetio novinaru, optužnica je pravomoćna: 'Imaš dvije curice'

Foto: Joško Supić / CROPIX

Autor: Dnevno.hr

Županijski sud u Splitu potvrdio je pravomoćnost optužnice protiv dugogodišnjeg načelnika Općine Seget i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Vinka Zulima koji se tereti za prijetnje novinaru Slobodne Dalmacije Vinko Vuković.

Naime, tužiteljstvo je, ne navodeći identitet, izvijestilo da je sud prihvatio žalbu državnog odvjetnika na raniji odluku optužnog vijeća splitskog Općinskog suda protiv Zulima s obrazloženjem kako izrečene riječi nisu konkretizirane te da činjenični opis optužnice ne predstavlja ozbiljnu prijetnju, kao ni da iz riječi, koje se okrivljeniku stavljaju na teret, ne proizlazi namjera da se ustraši ili uznemiri Vukovića.

Prema mišljenju optužnog vijeća prvostupanjskog suda, riječ je o neprimjerenoj i uvrijedljivoj komunikaciji, a ne ozbiljnoj i konkretiziranoj prijetnji, dodaje tužiteljstvo.

Kazneno djelo prijetnje

Tužiteljstvo dodaje da je Viši sud u obrazloženju rješenja o osnovanosti optužnice naveo kako optužnica sadrži sve što je potrebno da se po njoj može postupati, pa tako i sadržaj riječi za koji državni odvjetnik smatra da su njima ostvarena zakonska obilježja kaznenog djela prijetnje.

Ujedno, sud navodi i kako državni odvjetnik u svojoj žalbi pravilno ukazuje kako riječi koje je okrivljenik izgovorio valja promatrati u kontekstu čitavog događaja i kako sve upućene riječi ukazuju na postojanje osnovane sumnje u ostvarenje utuženog kaznenog djela.

Tužiteljstvo tereti Zulima da je tijekom telefonskog razgovora 20. siječnja prošle godine, revoltiran pitanjem o zapošljavanju njegovog sina u Općini, povišenim tonovima najprije uputio uvrede, a potom i ozbiljnu prijetnju, što je kod novinara izazvalo osjećaj uznemirenosti i straha za njega i njegovu obitelj.

‘Znam gdje živiš’

Prema optužnici, Vuković je Zulija nazvao kako bi ga pitao li MZ, za kojeg tvrdi da je zaposlen u općini, njegov sin.

Na to je Zulim planuo i rekao Vukoviću da zna tko je i gdje živi te da ima dvije curice. Vrijeđao ga je i spomenuo mogućnost dolaska na Vukovićevu adresu stanovanja.

Kada je novinar pitao što bi napravio da dođe, Zulim mu je poručio da bi ga poljubio u čelo, navodi se u optužnici.

Jeo i pio s HDZ-ovcima na račun općine

Optužnica protiv Zulima podignuta je prošlog ljeta, au jesen 2022. USKOK ga je osumnjičio da je 2017. i 2018. neopravdano trošio općinski novac za reprezentaciju.

Okrivljenika se tereti da je, dok je bio na čelu Općine Seget Donji, naredio izdavanje narudžbenica za konzumaciju jela i pića s privatnih okupljanja u raznim ugostiteljskim objektima, što je ovjeravao svojim potpisom, a iako nije bio temeljem toga, naručuje takve usluge i plaćanja. ih općina.

Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i Zulimovih usmenih naloga, za pružene usluge ispostavljali račune općine. Pritom je, navode u USKOK-u, vlastoručno pisao obrazloženja za takva druženja, tvrdeći da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zapravo se radilo o članovima HDZ-a kao općinske vladajuće stranke te pojedinim općinskim djelatnicima.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr