Budite spremni! Evo kako uvijek pobijediti u igri tucanja s jajima

POSTOJI TRIK

Foto: Dreamstime

Čvrstoću jaja možete testirati tako da ga tapnete zubima. Kvalitetno jaje izazvat će lagan, visok zvuk, dok će slabije zvučati prigušeno. Kad tucate, nastojte da vam protivnik pogodi palac

Tucanje uskršnjim jajima je tradicionalna igra za Uskrs. Ako ste natjecateljskog duha, ovo je vaša prilika da se pokažete u najboljem svjetlu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tucanje jaja ili borba jajima jedan je od uskrsnih običaja u kojem jedan “borac” izaziva drugog te se oni “tucaju jajima” sve dok nekome ne pukne ljuska.

Mnogi ne prezaju ni od prijevare, pa se međusobno varaju drvenim, željeznim ili plastičnim jajima, jajima premazanim voskom ili sličnim slojevima koji daju dodatnu čvrstoću. Naravno, takav postupak se brzo razotkrije i prevarant bude diskvalificiran iz igre.

Što se tiče odabira prirodno najjačeg kokošjeg jaja, stručnjaci kažu da u košari treba birati što manje, špičastog oblika. Osim toga, najvažniji kriterij je opip – birajte ono jaje čija je ljuska na dodir najgrublja. Od duhovitih preporuka, savjetuje se birati jaje od kokoške koja, kad ga je snijela, nije puno kokodakala, jer se u protivnom jaje preplašilo pa će lakše pucati.

Foto: Dreamstime/ilustracija

Kad tucate, nastojte da vam protivnik pogodi palac, a ne jaje – tada ćete sigurno pobijediti i bez puno muke oko biranja idealnog jajeta! Također, bilo bi dobro da budete uvijek prvi koji će birati jaje, inače će vam ostati ona veća. Veće jaje nije nužno i bolje. Uzmite što manja jaja jer su ona u pravilu jača i imaju precizan uski vrh.

Čvrstoću jaja možete testirati tako da ga tapnete zubima. Kvalitetno jaje izazvat će lagan, visok zvuk, dok će slabije zvučati prigušeno. Kada započinjete igru, uvijek tucajte istim krajevima – šiljasti na šiljat, širi na širinu. Stisnite čvrsto jaje i udarite što jače!

Dodatan trik

Ako želite malo ‘varati’, postoji trik s kojim će vam jaje biti čvršće, a nećete primijetiti da ste išta radili na jajetu. Nakon što se jaje potpuno osuši, obojte ga na gornjoj i donjoj strani prozirnim lakom za nokte. Pričekajte da se osuši i zapamtite koje ste jaje ojačali slojem laka.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr