Povjerljivi dokument Pentagona: Srbija je pristala isporučiti oružje Ukrajini

Povjerljivi dokument Pentagona pod naslovom “Europa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine” pokazuje da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali je pristala opskrbiti Kijev oružjem ili je već poslala oružje,


Srbija je pristala opskrbiti Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona, prenosi Reuters.

Srbija je jedina europska zemlja koja je odbila uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Dokument, koji je skup odgovora europskih vlada na molbu Ukrajine za vojnu obuku i oružje, bio je među desetinama povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu u proteklih nekoliko tjedana, u, moguće, najozbiljnijem curenju tajnih dokumenata u SAD-u posljednjih godina, navodi Reuters.

Dokument koji se zove “Europa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine”sadrži pozicije 38 europskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine da joj se pomogne. Popis pokazuje i da je Srbija odbila osigurati vježbe ukrajinskim snagama, ali se obvezala da će poslati oružje ili ga je već poslala. Navodi se i da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost Ukrajini iu budućnosti davati oružje.

Dokument je klasificiran kao povjerljiv i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), koji zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojskama. Datum je 2. ožujka i pečat ureda Združenog stožera.

Reuters nije mogao neovisno utvrditi autentičnost dokumenta.

Pentagon također nije odmah odgovorio na pitanje Reutersa o spominjanju Srbije u dokumentu i ranije je odbio komentirati bilo koji dokument koji je prokurio.

Vučićeva vlada iskazala je neutralnost u ratu u Ukrajiniunatoč dubokim povijesnim, gospodarskim i kulturnim vezama zemlje s Rusijom.

“Ako je ovaj dokument točan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod golemim pritiskom Washingtona da isporuči oružje Ukrajini”, rekao je Janusz Bugajski, stručnjak za istočnu Europu iz Zaklade Jamestown, instituta za vanjsku politiku.

Ministarstvo pravosuđa istražuje curenje informacija, dok Pentagon procjenjuje štetu nanesenoj nacionalnoj sigurnosti SAD-a, javlja Reuters.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr