'ŠALJITE STRELJIVO DA NE BJEŽIMO KAO ŠTAKORI!' Sijevaju prijetnje zloglasnih plaćenika u iščekivanju velikog napada: Rusi spremili 'zmajeve zube'

Foto: Guliver Image / AP Photo/LIBKOS

Autor: Mia Peretić

Zapovjednik ruske plaćene skupine Wagner zaprijetio je povlačenjem iz Bahmuta, grada u Ukrajini koji Rusi mjesecima opsjedaju uz goleme ljudske gubitke u intervjuu objavljenom u subotu kada je dron zapalio spremnike nafte na Krimu koji su Rusiji anektirali 2014.

“Svaki dan tisuće tijela stavljamo u lijesove i šaljemo kući”, rekao je Jevgenij Prigožin ruskom vojnom blogeru Semjon Pegov u intervjuu objavljenom u subotu.

Gubici su pet puta veći od potrebnih jer nemamo dovoljno topničkog streljiva, kazao je Prigožin (61) te otkrio da je pisao ruskom ministarstvu obrane Sergeju Šojguu tražeći ga da što prije pošalje streljivo.

“Ako manjak streljiva ne bude riješen, prisiljeni smo – zato da poslije ne bježimo kukavički poput štakora – ili povući se ili poginuti”, rekao je.

Prigožin je dodao da će vjerojatno morati povući neke svoje vojnike, no to znači da će front negdje pasti.

Borbe za istočnoukrajinski grad Bahmut traju mjesecima, s visokim ljudskim gubicima na objema stranama. Ukrajinski branitelji nadziru sada samo maleno područje na zapadu grada.

I Rusija se sprema za ukrajinsku protuofenzivu

Rusija je imala gotovo šest mjeseci da pripremi teren za očekivanu protuofenzivu Ukrajine ovog proljeća, izgradnjom razrađenog obrambenog niza na okupiranom području u blizini prve linije bojišnice.

Proboj će predstavljati veliki izazov za kijevske trupe, s preprekama koje se protežu vijugavom južnom frontom – gdje se očekuje da će ukrajinske snage koncentrirati svoje napade u nadolazećim tjednima.

Satelitske slike koje su pregledali CNN i druge novinske organizacije pokazuju opseg ruske obrane — slojeve protutenkovskih jaraka, prepreka, minskih polja i rovova.

Izazov za ukrajinske trupe bit će brzo zaobići ili prevladati takve prepreke, stvarajući zamah koji bi mogao dovesti do raspada ruskog zapovjedništva i gubitka kontrole.

Kopnena obrana počela se pojavljivati ​​nakon što su se ruske snage povukle iz dijela regije Herson u studenom, te su u biti uspostavljene novu obrambenu crtu koja se proteže preko pretežno ruralnih područja južne Ukrajine.

Obrana, uključujući betonske tenkovske prepreke “zmajevi zubi”, dobra je onoliko koliko su dobre ruske snage dodijeljene svakom sektoru. Prepreke su same po sebi ograničene.

Moskva je posljednjih tjedana gurnula više jedinica u južnoj Ukrajini, ali tek treba vidjeti koliko je ruskih vojnika – i koje kvalitete – podijeljeno svakom dijelu tako duge linije bojišnice.

Ukrajinski dužnosnici su priznali da im, za razliku od iznenadnog napada prošlog rujna na veći dio sjeveroistočne regije Harkov, možda nedostaje element iznenađenja u bilo kojoj većoj protuofenzivi.

Zelenski kaže da će se protuofenziva “dogoditi”, ali ne otkriva kada

ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu objavljenom u subotu da se priprema dugoočekivana protuofenziva protiv ruskih trupa i da će se “dogoditi”.

“Bit će protuofenziva”, rekao je Zelenski u razgovoru s novinarima iz Finske, Danske, Švedske i Norveške. Video intervjua podijelio je na svom Telegram kanalu.

“Pripremamo se za to. To će se dogoditi”, rekao je.

Zelenski je rekao da vjeruje u uspjeh misije i da će “oni uspjeti dekupirati naše teritorije”. Međutim, ukrajinski predsjednik je rekao da “nije spreman detaljno reći kada će se dogoditi i kako”.

Ukrajina još uvijek treba “određeno oružje”, rekao je, glavni rizik za njegove trupe hoće li imati dovoljno strijelja koje im je potrebno.

“Oružje je odlučujuće u trenucima deokupacije”, rekao je Zelenski.

Ukrajina je uložila iznimne napore da prikrije početak svoje strateške vitalne protuofenzive. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Painter izjavila je prošli tjedan da protuofenziva neće biti objavljena.

Veliki dio fokusa nedavnih događanja usmjeren je na južnu regiju Zaporožje, gdje bi snage Kijeva mogle pokušati odvojiti poluotok Krim.

Autor:Mia Peretić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr