Wagner prijeti povlačenjem iz Bahmuta: “Svaki dan tisuće tijela stavljamo u lijesove i šaljemo kući”

Zapovjednik ruske plaćene skupine Wagner zaprijetio je povlačenjem iz Bahmuta, grada u Ukrajini koji Rusi mjesecima opsjedaju uz goleme ljudske gubitke u intervjuu objavljenom u subotu kada je dron zapalio spremnike nafte na Krimu koji su Rusiji anektirali 2014.


“Svaki dan tisuće tijela stavljamo u lijesove i šaljemo kući”, rekao je Jevgenij Prigožin ruskom vojnom blogeru Semjon Pegov u intervjuu objavljenom u subotu.

„Gubici su pet puta veći od potrebnih zato jer nemamo dovoljno topničkog streljiva“, kazao je Prigožin (61).

Otkrio je da je pisao ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu tražeći ga da što prije pošalje streljivo.

„Ako manjak streljiva ne bude riješen, prisiljeni smo – zato da poslije ne bježimo kukavički poput štakora – ili povući se ili poginuti”, rekao je.

Prigožin je dodao da će vjerojatno morati povući neke svoje vojnike no to znači da će front negdje pasti.

Borbe za istočnoukrajinski grad Bahmut traju mjesecima, s visokim ljudskim gubicima na objema stranama. Ukrajinski branitelji nadziru sada samo maleno područje na zapadu grada.

Napad dronovima na Krim

Rano u subotu izbio je požar u skladištu goriva u lučkom gradu na Krimu Sevastopolja, a isprovociran je dronom, rekao je guverner Sevastopolja kojeg je postavila Moskva.

“Požar otvorenog prostora ugašen je na području od 1000 četvornih metara”, rekao je na Mihail Razvožajev na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ranije je rekao da nitko nije ozlijeđen te da su prema prvim informacijama skladište pogodila dva drona.

“Požar neće utjecati na naše zalihe goriva za Sevastopolj”, rekao je, zatim objasnio da da zalihe nisu namijenjene benzinskim postajama čime je neizravno otkrio da je riječ o gorivu za vojsku.

Ukrajinska vojna obavještajna služba je rekla da jest uništeno 10 spremnika s naftom. Ukrajinska strana nije preuzela odgovornost za napad.

U ruskom raketiranju poginule su najmanje 23 osobe

Napad dronom dogodio se manje od 24 sata nakon ruske raketne vatre na stambene zgrade u Umanu u Ukrajini, gdje najmanje 23 osobe ubijene.

Najmanje je 26 ljudi poginulo u petak u ruskim zračnim udarima na ukrajinske gradove.

U subotu je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao da je šestero djece među žrtvama.

Istodobno, glasnogovornik iz ukrajinske obavještajne službe Andrij Jusov rekao je da će se takve eksplozije nastaviti.

Stanovnicima Krima savjetovao je da „se u budućnosti se ne približavaju vojnim postrojenjima i opskrbni objekti ruskog agresora”. Jusov tvrdi da spremnik goriva služi ruskoj crnomorskoj floti stacioniranoj na Krimu.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači prošle godine, Krim, koji je Rusija pripojila 2014., nekoliko je puta bio meta napada dronovima.

Ruski dužnosnici za napade optužuju Ukrajinu.

Ruski osvetnički napadi bolniji

U isto vrijeme kada je napadnut Sevastopolj, gađane su i druge mete na Krimu, ustvrdio je Sergej Aksjonov, kojeg je Rusija postavila za šefa Krima.

Aksjonov je na Telegramu objavio da su snage protuzračne obrane i elektroničkog ratovanja je u subotu oborio dvije bespilotne letjelice iznad poluotoka Krim, ali “nije bilo žrtava ni štete”.

Razvožajev tvrdi da su ostaci dviju bespilotnih letjelica nađeni kod spremnika s naftom. No samo je jedna pogodila spremnik, a druga je srušena, rekao je.

Ukrajina ponavlja da će vratiti Krimski poluotok koju je Rusija nezakonito pripojila 2014.

Napadi bespilotnim letjelicama dogodili su se nekoliko puta od početka 14-mjesečne ruske invazije, a ponekad su uzrokovali veliku štetu, kao i ozlijeđene i smrtne slučajeve.

Zračni udari priprema protuofenzive

Neki promatrači kažu da su zračni udari priprema ukrajinske protuofenzive koja se čeka tjednima.

“Neprijatelj proučava nedostatke u našem obrambenom sustavu i služi se dronovima”, ustvrdio je Jurij Knutov, direktor Ruskog muzeja zračne obrane za ruske medije.

Ukrajinska vojska primijenila je sličnu taktiku kada je pripremala ofenzive u ljeto 2022. Raketiranje velikih spremnika goriva i streljiva u pozadini sustavima HIMARS znatno je oslabio tadašnju rusku vojsku.

Ukrajina je u petak tvrdila da je pri kraju priprema za proljetnu ofenzivu. “Pripreme su pri kraju”, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov o protuofenzivi kojom Kijev želi vratiti područja na jugu i istoku koje je okupirala Rusija.

Ruski vojnik stručnjak Knutov pozvao je pak na veliki ruski udari na ukrajinske gradove Mikolaiv i Očakivgdje je stacionirana ukrajinska flota.

“Kijev mora shvatiti da su naši osvetnički udari bolji od njihovih napada”, rekao je Knutov.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr